nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2019 Bufferzone voor varkenspest breidt uit naar zuidwesten

Bij een controle van twee everzwijnen in het versterkte observatiegebied tussen Meix-devant-Virton en Sommethonne, in het zuiden van de provincie Luxemburg, is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat maakte Waals minister van Landbouw René Collin bekend. De Afrikaanse varkenspest rukt zo verder op in de Belgische Ardennen. De bufferzone wordt onmiddellijk uitgebreid naar het zuidwesten. Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg zijn al op de hoogte gebracht van de ontdekking.

"Deze twee nieuwe gevallen bevestigen de sterke opmars van het virus naar het westen. In het kader van deze nieuwe ontwikkelingen, zullen de controlegebieden hertekend en aangepast worden. De bufferzone zal in het zuidwesten van het land uitgebreid worden met een deel van de versterkte observatiezone", klinkt het bij het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin, na overleg met het Voedselagentschap (FAVV), federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en de Waalse overheidsdiensten.

Naast het uitbreiden van de bufferzone, worden ook maatregelen getroffen om het controlesysteem in de strijd tegen de ziekte te verbeteren. Zo worden alle gebieden extra bewaakt, systematisch gezocht naar geïnfecteerde kadavers en de bioveiligheidsregels strikt nageleefd. In het westen op de as Pin-Orval-Limes-Gérouville-Sommethonne-Villers-la-Loue moet een extra afrastering de dieren tegenhouden en wordt de vernietiging van everzwijnen geïntensifieerd.

Bron: Belga

Beeld: Algemeen Boerensyndicaat

Volg VILT ook via