nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.02.2018 Buurten op den Buiten zwengelt dorpsleven opnieuw aan

Met de oproep ‘Buurten op den Buiten’ ondersteunen de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij bewoners die een project willen realiseren voor hun buurt of dorp. Beide organisaties gaan opnieuw op zoek naar initiatieven die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten tussen inwoners bevorderen. De voorbije twee jaren werden er telkens een 50-tal initiatieven financieel ondersteund. Een mooi voorbeeld is de fietsmarathon van de Belcanto Vrienden, tussen twee “rivaliserende” dorpen, die werd afgesloten met een groot volksfeest om het Kinderkankerfonds te steunen.

Buurten op den Buiten is een projectoproep speciaal gericht tot de inwoners van landelijke gemeenten. Door lokale projecten voor maximaal 5.000 euro te subsidiëren, geven de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij de dorpsdynamiek een impuls. Ze willen de levenskwaliteit in dorpen en landelijke buurten verbeteren, en ruimte voor ontmoeting creëren voor de bewoners. Op jaarbasis wordt er op deze manier 200.000 euro geïnvesteerd in het sociaal weefsel op het Vlaamse platteland.

Een hele brede waaier van projecten komt in aanmerking: de heraanleg van een speeltuin bijvoorbeeld, of onderlinge hulp tussen buurtbewoners, een dorpskrant, culturele activiteiten, onderhoud van klein erfgoed of van landschapselementen, enz. Niet alleen buurt- en jeugdhuizen en socio-culturele verenigingen mogen zich aangesproken voelen. Alle bewoners van het Vlaamse platteland kunnen zich lokaal verenigen met het oog op een project.

De uiterste datum voor indiening van een project is 4 april. De jury zal voorrang geven aan projecten waarbij ‘nieuwe’ buurtbewoners een actieve rol spelen. Echt geslaagd is de projectoproep wanneer niet alleen de leden van een vereniging participeren aan een lokaal initiatief, maar ook mensen die het dorpsleven anders aan zich voorbij laten gaan. Maximale betrokkenheid van jongeren is een pluspunt.

Vorig jaar sprongen heel wat buurtbewoners op de fiets, om zich eerst in het zweet te rijden alvorens er een groot dorpsfeest van te maken. In Westouter organiseerden de Belcanto Vrienden een fietsmarathon, die afgesloten werd met een groot dorpsfeest waarvan de opbrengst naar het Kinderkankerfonds ging. Ook in de Vlaamse Ardennen werd er gefietst, en wel onder het goedkeurend oog van Vlaams minister Joke Schauvliege. Zij zag hoe een 40-tal Zwalmenaren op retrofietsen de hellingen trotseerde. De retrofietswedstrijd maakte deel uit van het groter dorpsfeest ‘Allez Freddy’.

Bekijk hier de wervende video en alle info omtrent de projectoproep.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via