nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2017 Buxusmot maakt van buxus een plant met een handleiding

Voor de derde maal dit seizoen belagen de rupsen van de buxusmot de trots uit vele Vlaamse siertuintjes. De beroepsvereniging van de siertelers (AVBS) roept op om de buxusmot nu "doelgericht en gezamenlijk aan te pakken". Zo niet zullen de rupsen zich inspinnen en in winterrust gaan om volgend voorjaar weer actief te worden en aan de planten te vreten, waarschuwt AVBS. Voor siertelers is buxus een erg waardevolle inheemse plant, die ze niet snel uit het gamma zullen schrappen omdat er een belager opgedoken is. Grote buxusbollen en andere snoeivormen zijn namelijk een werk van jaren.

De rupsen van de buxusmot zijn weer gesignaleerd en zullen zich gedurende enkele weken voeden met buxusbladeren, weet het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers. "Voorkom schade op de buxus in het voorjaar en help de levenscyclus van de mot doorbreken. Nu behandelen is heel belangrijk", benadrukt AVBS in een persmededeling. De buxusmot is vanuit Azië geïntroduceerd en de rups heeft in Europa onvoldoende natuurlijke vijanden. "Al beginnen kippen en vogels deze rupsen ook stilletjes aan te lusten", merkt AVBS op.

De rups van de buxusmot is op dit ogenblik te herkennen aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat volgroeid tot 4 centimeter lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft, preciseert de beroepsvereniging. Vraatschade van deze rups is te herkennen aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Als de plant jaar na jaar kaalgevreten wordt, dan zal hij uiteindelijk het loodje leggen, zelfs al staat buxus bekend om zijn groot herstelvermogen.

De buxusmot legt meermaals per jaar eitjes en rupsen kunnen gedetecteerd worden in april/mei, juli/augustus en september/oktober. “Het is belangrijk op die momenten de plant grondig te controleren en diep te behandelen bij aanwezigheid van de rupsen, wat kan met gewasbeschermingsmiddelen die in de handel te koop zijn”, luidt het advies van telerszijde. “Tot de overwintering start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel.” Wordt er niet ingegrepen, dan gaan de rupsen in winterrust en beginnen ze volgend voorjaar weer aan de planten te vreten.

Wie de buxusmot niet graag zelf bestrijdt, kan daarvoor beroep doen op een professionele tuinaannemer. “Die kent het ideale bestrijdingsmoment, heeft meer middelen voorhanden en kan gebruikmaken van biologische bacteriepreparaten die momenteel niet voor particuliere gebruikers beschikbaar zijn”, aldus de beroepsfederatie van sierteelt en groenvoorziening. Een tuinaannemer kan je terugvinden op de website wwww.tuinaannemer.be.

Buxustelers hebben er dezer dagen een taak bij. Samen met de plant verkopen ze nu ook advies want de teelt stopzetten, daar denken ze niet aan. Buxus is immers een zeer waardevolle, inheemse tuinplant. Omdat ze gemakkelijk is in onderhoud, immer groen, een groot regeneratievermogen heeft na schade en in diverse vormen te snoeien is, is het een plant die in vele tuinen voorkomt. De grote exemplaren die te koop worden aangeboden, zijn het resultaat van jarenlange verzorging door de teler.

“Eer een buxusbol een diameter van één meter bereikt, is een teler daar zeven tot tien jaar mee bezig”, illustreert AVBS-consulent Miet Poppe. De vraag naar buxus is door de nieuwe plaag niet volledig weggevallen. “Buxustelers exporteren naar landen waar de buxusmot niet actief is, en ze hebben in eigen land trouwe klanten die buxus blijven kopen omdat ze overtuigd zijn van de kwaliteit en daar de nodige zorg voor over hebben.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: AVBS

Volg VILT ook via