nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.02.2019 Camembertoorlog laait weer op

Nadat de Franse camembertoorlog vorig jaar na meer dan 20 jaar uiteindelijk beslecht leek, blijkt die nu weer op te laaien. Na drie maanden overleg werd begin 2018 overeengekomen dat de multinationals minstens 30 procent Normandische koeien zouden inzetten voor de productie van hun camembert, terwijl de kleine boeren ermee instemden dat ook een gepasteuriseerde camembert de officiële AOP-stempel (appellation d'origine protégée) zou mogen krijgen. En dit vanaf 2021. De belangenorganisatie Fromages de Terroir trekt echter aan de alarmbel.

Het conflict begon in 1992. Toen erkende de Europese Unie bepaalde Franse kwaliteitseisen. Zo ontstond de officiële stempel 'AOP Camembert'. Die stempel mocht alleen op het ronde doosje als de kaas plat en cilindervormig was, 3 centimeter dik was, minimaal 250 gram woog en een diameter had van 10,5 tot 11 centimeter. Bovendien moest de producerende boerderij voor minstens de helft authentieke Normandische koeien hebben, die minimaal zes maanden per jaar grazen op Normandisch gras. De echte AOP is tenslotte rauwmelkse kaas, niet gepasteuriseerd.

Die kwaliteitseisen werden door grote producenten echter genegeerd, zonder dat de overheden ingrepen. Dat leidde tot een heuse oorlog. De kleine boeren beklaagden zich over oneerlijke concurrentie en dienden een klacht in. Het hielp allemaal niets. In 2015 was van alle verkochte camemberts wereldwijd maar 5.000 ton een 'echte' AOP, 65.000 ton was 'namaakcamembert'.

Er volgde officieel overleg met alle partijen. De grote producenten werden onder druk gezet om melk van Normandische koeien te gebruiken en van de kleine boeren werd enige souplesse gevraagd. Vanaf 2021, als het compromis goedgekeurd wordt door de verscheidene nationale en Europese overheden, zullen er daardoor in de winkel twee soorten AOP camemberts uit Normandië te vinden zijn: 'camembert de Normandie' of 'véritable (echte) camembert de Normandie'. Beide moeten gemaakt zijn door producenten met Normandische koeien. Bij de 'gewone' soort moet dat minstens 30 procent zijn, bij de 'echte' 65 procent. En de eerste mag gepasteuriseerde melk bevatten, de tweede moet op basis van rauwe melk zijn.

De onvrede bij de kleine producenten over het compromis groeit sindsdien evenwel aan. “Dit compromis is schandalig”, verwoordt Véronique Richez-Lerouge van belangenorganisatie Fromages de Terroir het in De Morgen. “Het regelt wel het juridische probleem zodat camembert alleen nog 'Normandische camembert' mag heten als er melk van Normandische koeien in zit. Maar het geeft zowel echte camembert als de kopie, fletse bandwerkkaas met gepasteuriseerde melk, de mogelijkheid zich als 'AOP de Normandie' te mogen verkopen. (…) Het betekent dat ook kazen die slechts een beetje Normandische melk bevatten maar verder volledig een industrieel product zijn ook dit label krijgen.”

Richez-Lerouge vreest dat supermarkten geneigd zullen zijn enkel de goedkoopste soort aan te bieden, die immers ook het AOP-label zal hebben, en dat de ‘echte’ camembert nog meer in verdrukking zal geraken. Ze verwacht dat het landbouwministerie het compromis van begin 2018 zal goedkeuren, en stelt nu al haar hoop op Europa, dat finaal beslist over AOP-labels. “We kunnen alleen maar hopen dat ze daar inzien dat dit niet alleen de echte camembert maar ook alle andere producten met zo'n label, zoals Brie de Meaux, bedreigt”, besluit ze.

Bron: De Morgen / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via