nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.11.2019 Canadese vleesexport naar China wordt hervat

De export van varkens- en rundvlees van Canada naar China, die in juni opgeschort werd wegens de diplomatieke crisis tussen beide landen, zal hervat worden. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau dinsdag gemeld.
"Goed nieuws voor de Canadese boeren: de export van varkens- en rundvlees naar China zal hernomen worden. Dank aan ambassadeur Barton en de Canadese vleesindustrie om bijgedragen te hebben aan de heropening van die belangrijke markt voor onze vleesproducenten en hun families", aldus Trudeau op Twitter.
 
De relaties tussen Ottawa en Peking kenden een ongekende crisis na de arrestatie op 1 december in Vancouver van Meng Wanzhou, een verantwoordelijke van de Chinese telecomgigant Huawei. Meng Wanzhou werd er door de Verenigde Staten van beschuldigd de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben omzeild. Sinds de arrestatie van Meng hebben de Chinese autoriteiten twee Canadezen aangehouden, op betichting van spionage, en twee anderen ter dood veroordeeld wegens drugshandel.
 
In juni van dit jaar schortte China de invoer van Canadees vlees op na de ontdekking van valse uitvoercertificaten en verboden producten.Volgens een verklaring van de Chinese ambassade bleek een partij varkensvlees uit Canada residuen van ractopamine te bevatten, een ‘spiergeneesmiddel’ dat de groei van varkens versnelt. Het product is verboden in China, Rusland en EU-landen, maar is goedgekeurd voor gebruik in de VS en Canada. "Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat de officiële veterinaire gezondheidscertificaten die waren bijgevoegd bij de partij varkensvlees, vals waren”, klonk het bij de ambassade. De invoer van varkensvlees uit Canada werd vervolgens stopgezet in afwachting van een onderzoek aan Canadese zijde.
 
China is de derde exportmarkt voor Canadees varkensvlees. De Volksrepubliek kocht bijna 220.000 ton in 2019 voor een waarde van ruim 491 miljoen Canadese dollar (337 miljoen euro), aldus cijfers uit augustus van Canadese regering.
 
Voor rund- en kalfsvlees is China de vijfde exportmarkt met bijna 11.500 ton in 2019, of meer dan 98 miljoen Canadese dollar.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via