nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.10.2018 Canadezen worden niet blij van meer zuivelimport uit VS

De Verenigde Staten en Canada hebben eerder deze week een overeenkomst bereikt over de aanpassing van het 24 jaar oude Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA). Volgens de nieuwe afspraken krijgen Amerikaanse boeren grotere toegang tot de Canadese zuivelmarkt. Er was angst onder boeren dat president Trump ervoor zou zorgen dat de VS niet meer deel zou nemen. Mexico, waarmee er al een akkoord was, en Canada zijn de tweede en derde belangrijkste bestemmingen voor Amerikaanse landbouwproducten. In Canada zijn melkveehouders erg ongerust over de extra lading zuivel die hun richting uit komt omdat zij vraag en aanbod altijd op elkaar afgestemd hebben.

De nieuwe overeenkomst zal het Verenigde Staten-Mexico-Canada Akkoord (USMCA) heten, zo maakten de Amerikaanse en Canadese regeringen bekend. Mexico, de Verenigde Staten en Canada sloten NAFTA in 1994. Het akkoord regelt de grootste vrijhandelszone ter wereld, goed voor handel ter waarde van meer dan 1.000 miljard dollar. President Trump vond dat het verdrag moest worden aangepast. Met Mexico kwam hij in augustus al tot een vergelijk. Om ook tot een akkoord met Canada te komen, voerde Trump de druk hoog op en dreigde hij met het vertrek van de VS uit NAFTA.

Zonder deelname van de VS aan het vrijhandelsakkoord zou er een importtarief geheven worden op Amerikaanse producten die naar Canada en Mexico gaan. Republikeinse boeren, die belangrijke aanhangers zijn van president Trump, dreigden niet meer op hem te stemmen als de VS het akkoord zou verlaten. Zij weten hoe belangrijk NAFTA voor hen is. Sinds 1994 is de waarde van de Amerikaanse export naar Canada met 271 procent toegenomen, en zelfs met 305 procent naar Mexico. Onder meer de uitvoer van soja voer er wel bij. Trump had gewaarschuwd dat als er voor maandag geen akkoord was, hij heffingen zou invoeren op Canadese producten. Er werd tot laat zondagavond onderhandeld om een akkoord te bereiken.

Het nieuwe vrijhandelsakkoord verruimt de toegang op de Canadese markt voor Amerikaanse zuivel. Meer markttoegang komt er ook voor kippenvlees, eieren en graan. Landbouworganisaties en de andere schakels in de voedselketen halen opgelucht adem nu er een akkoord is. “Door handelsverstoringen is het landbouwinkomen verder onder druk komen staan. Dit akkoord lost zeker niet alles op, maar is hopelijk de start voor een herstel van onze handelsrelaties en onze reputatie van een betrouwbare handelspartner”, klinkt het bij de National Farmers Union.

In Canada daarentegen overheerst de teleurstelling. Namens de melkveehouders in de provincie Ontario verklaart Graham Lloyd aan CNBC dat het inkomensverlies voor hen groter dreigt te worden dan de winst die naar de Amerikaanse melkveehouders zal terugvloeien. Melkveehouders in Canada genieten geen inkomenssteun, maar halen een fair inkomen uit de productie van melk dankzij een systeem dat het aanbod afstemt op de vraag. Dat komt nu onder druk te staan, onder meer door het schrappen van de wettelijke bepaling die ingevoerde producten sowieso duurder maakt dan binnenlandse zuivel. Op de vraag hoe zwaar het Amerikaanse marktaandeel van 3,5 procent op de Canadese zuivelmarkt zal wegen, antwoordt Lloyd: “In de VS is er overproductie. De melk en zuivel die daar teveel geproduceerd worden, zullen op onze markt gedumpt worden.”

Bron: American Agriculturist / CNBC

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via