nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.05.2018 Cannabiskwekerij op terreinen van Agropolis

Rendocan brengt alles in gereedheid om een kwekerij en onderzoekscentrum voor medicinale cannabis te bouwen in Kinrooi, op de gronden van Agropolis. Het bedrijf wacht op groen licht van het ministerie van Volksgezondheid en een kapitaalinjectie van investeerders. “We beschouwen onszelf als een biotechbedrijf en we gaan toegevoegde waarde leveren door nieuwe zaden te ontwikkelen”, zegt co-oprichter Steven Peters.

De aanleg van de cannabiskwekerij is gepland in Kinrooi op de gronden van Agropolis. Het agrarisch bedrijventerrein werd in het leven geroepen als verzamelplaats voor innovatieve landbouwactiviteiten. Het cannabisbedrijf Rendocan komt er naast een snoekbaarskwekerij en een bedrijf dat biologische pesticiden ontwikkelt.

Rendocan heeft er 15 hectare grond ter beschikking, maar in een eerste fase wordt slechts 1 hectare volgebouwd met ruimtes voor kweek, verwerking, onderzoek en kantoren. Doelstelling: 5.000 kilo medicinale cannabis per jaar produceren. De investering daarvoor loopt op tot meer dan 20 miljoen euro en moet zo'n 100 jobs creëren. “Het is een zeer arbeidsintensieve business”, zegt co-oprichter en CEO Joris Vanvinckenroye.

Hij sloeg in 2016 de handen in elkaar met Steven Peters, samen stortten ze zich vol overgave in de wereld van medicinale cannabis. In Europa is de verkoop van cannabis via apotheken al in zestien landen legaal, maar België is daar niet bij. “Artsen hebben de therapeutische vrijheid om het voor te schrijven als alle andere middelen zijn uitgeput. Ruim 500 Vlaamse artsen maken daar gebruik van”, zegt Pieter Geens van de vzw MedCan, een gespecialiseerd advies- en informatiebureau. “Als patiënten met een voorschrift naar een erkende Nederlandse apotheek stappen, wordt dat door de vingers gezien.”

Ook kweek van medicinale cannabis is nog illegaal. De plannen van Rendocan staan of vallen dan ook met de aanpassing van het juridisch kader. De federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) werkt aan een wetsontwerp. “De dag dat er groen licht is, steken we de spade in de grond. De bouwplannen zijn al uitgetekend en de vergunningsaanvragen ingediend. We willen snel vooruit. We willen de trein niet missen”, zeggen Peters en Vanvinckenroye.

Er is onderzoek nodig om per aandoening een specifieke cannabis te ontwikkelen en dat is precies wat Rendocan in Limburg plant te doen. Op de biotechcampus Bioville van de Universiteit Hasselt sleutelen een tiental onderzoekers nu al aan de cannabis van de toekomst. Om vervolgens in Kinrooi via veredelingsprogramma's de ideale planten te telen. Steven Peters en Joris Vanvinckenroye voerden al gesprekken met potentiële investeerders, maar er zijn nog geen definitieve toezeggingen.
 

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via