nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.08.2017 Carrefour lanceert "residuvrije" peer

Carrefour pakt vanaf 3 september uit met wat het noemt “de eerste residuvrije peren in België”. Zes fruittelers aangesloten bij New Green en BelOrta teelden de afgelopen maanden Conférence peren zonder gebruik te maken van chemische gewasbescherming. In plaats daarvan gebruikten ze biologische middelen en nuttige insecten, technieken uit de geïntegreerde en biologische teelt. Vanaf oktober worden ook twee "residuarme" appels verwacht.

Bij de teelt van de residuvrije peer werden geen chemische middelen, maar wel biologische middelen en insecten ingezet. "Zestig procent van het insectenbestand dat zich in de fruitplantages bevindt, is nuttig voor de peer", zegt Jos Derwael van New Green. "Zo bieden we de oorworm een nestgelegenheid in de plantage omdat die bladluizen opeet. Ook torenvalken krijgen een plekje in de plantage, want zij pakken de veldmuizen die de wortels van de fruitbomen kapot bijten. Fruitmotten brengen we in de war door lintjes met een specifieke geur in de bomen te hangen."

Allemaal bekende technieken uit de geïntegreerde en biologische teelt. Zes telers van New Green en BelOrta stapten mee in het verhaal. Samen zorgen ze voor 50 hectare peren voornamelijk in de regio van Borgloon, maar ook in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Wallonië. Carrefour zegt dat het bewust voor Belgische telers koos, om “een Belgische sector te steunen die het de afgelopen jaren moeilijk heeft gehad”.

Naast de residuvrije peer lanceert Carrefour dit jaar ook twee ‘residuarme’ appels. "De teeltmethode van appels is totaal anders dan die van peren", legt Jos Derwael uit waarom de appels nog niet volledig residuvrij zijn. "Appels krijgen ook te maken met andere insecten. We moeten dus nog enkele stappen zetten voor we een volledig residuvrij product kunnen aanbieden."

De residuvrije appels worden binnen drie jaar verwacht, de voorlopig residu-arme appels liggen vanaf oktober in de winkel. Ook deze worden geproduceerd door telers van New Green en Belorta. Zij plantten daarvoor al 40 hectare appelbomen aan. Het gaat om de variëteiten Novajo, een mutant van Jonagold, en Sweet Surprise, een kruising tussen Gala en Breaburn.

Tot slot gaat Carrefour het engagement aan “elke peer en appel uit de oogst af te nemen”. Ook de kleine en minder mooie exemplaren, die de klant vaak links laat liggen. Die worden geperst tot sap en eveneens in de supermarkt aangeboden.

Carrefour ziet duidelijk een markt in residuvrij fruit. "De consument hecht steeds meer belang aan wat hij eet", zegt Baptiste van Outryve van Carrefour. "Daarom zullen we de komende maanden enkel de residuvrije peer aanbieden in onze winkels. Tot ze op is, wat in januari of februari zal zijn. Daarna schakelen we over op andere peren." Klanten zullen de residuvrije peer en twee residuarme appels herkennen aan het label ‘Kwaliteitsketen Carrefour’.  

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Carrefour België

Volg VILT ook via