nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.02.2019 CEJA: "Verdubbel ambitie wat jonge landbouwers betreft"

De Europese koepel van jonge landbouwers (CEJA) moedigt de Europarlementsleden aan om nog meer ambitie te tonen wat de generatiewissel in de landbouw betreft. Voor het eerst is de generatiewissel één van de (negen) hoofddoelstellingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Tijdens de onderhandelingen over de hervorming is er niemand die daarop afdingt, maar er is volgens CEJA meer nodig dan “woorden van steun”. Voorzitter Jannes Maes wijst erop dat jongeren uitzicht moeten hebben op een behoorlijk arbeidsinkomen met landbouw. Anders zoeken ze hun professionele toekomst elders.

Wanneer er morgen geen jongeren meer zijn om de leiding op de boerderijen over te nemen van hun ouders, dan compromitteert dat de toekomst van de landbouw in Europa. Jongerenorganisatie CEJA wil het zover niet laten komen, en wakkert daarom de politieke ambitie inzake de generatiewissel nog wat aan. In het Europees Parlement is de standpuntvorming over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) volop aan de gang. “De woorden van steun voor jonge landbouwers stellen we erg op prijs”, aldus CEJA, “maar daar moeten concrete en effectieve maatregelen aan vastgeknoopt worden, evenals financiering daarvoor.”

CEJA-voorzitter Jannes Maes spreekt de Europarlementsleden aan op hun verantwoordelijkheid om jongeren te ondersteunen die van landbouw hun beroep willen maken. De generatiewissel mag dan wel één van de negen hoofddoelstellingen zijn van het GLB. Het echte werk moet nog gebeuren. “Verdubbel de ambitie inzake jonge landbouwers”, predikt Maes namens CEJA.

De huidige hervormingstekst voor het GLB voorziet dat lidstaten 2 procent van de inkomenssteun reserveren voor jonge landbouwers. Heel wat lidstaten deden dat al, of doen zelfs beter. Slechts acht lidstaten zien zich genoodzaakt een tandje bij te steken door dit voorstel. CEJA wijst er ook op dat met die 2 procent zowel het extraatje aan inkomenssteun (pijler I) als de vestigingssteun (pijler II) gefinancierd moet worden. Zo spectaculair is het met andere woorden niet want nu al ging 0,8 procent van de inkomenssteun exclusief naar de top-up voor jongeren.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via