nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.04.2019 Celstraffen voor schuldigen aan paardenvleesschandaal

Zes jaar na de uitbraak van het paardenvleesschandaal in Europa is voor de correctionele rechtbank in Parijs een Nederlandse vleeshandelaar veroordeeld tot twee jaar effectief. Een voormalig directeur van het Franse bedrijf Spanghero kreeg op zijn beurt zes maanden effectief. Spanghero bleek tussen 2012 en 2013 meer dan 500 ton paardenvlees, afkomstig uit Oost-Europa, bedrieglijk te hebben verwerkt als rundsvlees voor miljoenen kant-en-klaarmaaltijden. Er waren geen gevolgen voor de volksgezondheid, maar het schandaal veroorzaakte wel een groot wantrouwen bij de consument.

De Nederlandse vleeshandelaar Jan Fasen kreeg twee jaar effectief en een beroepsverbod in Frankrijk. Er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Ex-directeur van Spanghero, Jacques Poujol, kreeg eveneens twee jaar cel, waarvan 18 maanden met uitstel. Hij zat al vier maanden in voorhechtenis. De 100.000 euro die bij hem werd aangetroffen, wordt in beslag genomen. Poujol mag ook gedurende twee jaar geen activiteit in de vleessector uitoefenen.

Twee andere beklaagden, de Fransman Patrice Monguillon van Spanghero en de Nederlandse vleeshandelaar Hendricus Windmeijer, werden elk veroordeeld tot twaalf maanden met uitstel. De veroordeelden moeten ook tienduizenden euro's betalen aan de burgerlijke partijen, waaronder Findus, Carrefour en de vleesfederatie Interbev. Ze werden schuldig bevonden aan bedrog, maar niet aan oplichting met bendevorming.

Het openbaar ministerie had vier jaar cel gevorderd tegen Fasen - die in Nederland eerder veroordeeld werd voor gelijkaardig bedrog - en drie jaar waarvan twee met uitstel tegen Poujol. Die laatste beweerde niet op de hoogte te zijn geweest dat de Nederlander hem paardenvlees had verkocht. Maar volgens Fasen had Poujol hem net om paardenvlees gevraagd.

Bron: Belga

Volg VILT ook via