nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.04.2019 CETA doorstaat toetsing door Europees Hof van Justitie

Het Europees-Canadees handelsverdrag CETA bevat alle noodzakelijke beschermingsclausules voor het Belgische bedrijfsleven in het algemeen en landbouwbedrijven in het bijzonder. De tekst garandeert ook evenwichtige handelsrelaties. Dat zegt premier Charles Michel na het advies van het Europees Hof van Justitie over de verenigbaarheid van het mechanisme voor investeringsbescherming dat in CETA opgenomen is met het Unierecht. Dat mechanisme is wettelijk helemaal in orde, besloten de rechters dinsdag. “Laten we onze export en jobcreatie nu verder aanzwengelen”, schrijft Michel op Twitter.

Het advies van het Hof ruimt de laatste juridische bezwaren tegen CETA uit de weg, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Zijn partijgenoot en premier Charles Michel onthoudt dus dat CETA aan alle betrokkenen de nodige bescherming biedt. Via Twitter laat Alexander De Croo (Open Vld) optekenen: “Internationale handel is cruciaal voor een open economie als België. Goed dat na de linkse cinema over CETA het Europees Hof de puntjes op de i zet.” Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn vreugde blijken: “CETA is gered. Het Waals verzet is ongegrond. Met deze uitspraak blijkt ook het volledige moderne handelsbeleid van de EU op stevige fundamenten te rusten.”

Bourgeois roept de andere deelstaatparlementen en de Europese lidstaten die op dit advies hebben gewacht op om CETA nu onverwijld goed te keuren. Om CETA volledig in werking te laten treden, moeten alle Europese lidstaten de tekst ratificeren. Dat betekent dat in België het federale parlement én de deelstaatparlementen het licht op groen moeten zetten. Tot op heden deden enkel de Kamer en het Vlaams Parlement dat. Paul Magnette (PS) haalde in binnen- en buitenland de krantenkoppen met het Waalse verzet tegen CETA omdat het bepaalde sociale- en milieunormen op de helling zou zetten.

Huidig Waals minister-president Willy Borsus (MR) zegt dat na het advies van het Hof de ratificatie kan doorgaan. Hij benadrukt wel dat er verder moet worden gewerkt aan de creatie van een permanent multilateraal investeringsgerecht, "waar ook het Waals Parlement in een resolutie van februari 2018 toe opriep". De opvolger van Paul Magnette zegt dat internationale verdragen te allen tijde de mensenrechten, de sociale rechten en het milieu moeten beschermen. De snelle stijging van de Waalse export naar Canada die in 2017 en 2018 gerealiseerd werd, schrijft Borsus helemaal aan CETA toe, dat in september 2017 voorlopig in werking trad.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: European Milk Board

Volg VILT ook via