nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2019 China heft nog steeds 25% op Amerikaanse sojabonen

China heeft een lijst gepubliceerd van Amerikaanse producten waarop geen extra 25 procent invoerrechten moeten worden betaald, meldt Bloomberg. Opmerkelijk: sojabonen en varkensvlees staan niet op de lijst en dus blijven de Amerikaanse boeren de klos. De nieuwe tarieven worden effectief vanaf 17 september en zullen gelden tot 16 september 2020.
Staan wel op de lijst: farmaceutische producten zoals kankermedicijnen en smeerolie. Het Chinese ministerie van Financiën, dat de lijst woensdag gepubliceerd heeft, vermeldt zestien productcategorieën waaronder ook visolie, luzerne en gewasbeschermingsmiddelen. Bloomberg berekende dat het gaat om producten ter waarde van 1,65 miljard dollar.
 
De VS en China zijn al meer dan een jaar verwikkeld in een escalerende handelsoorlog, waarbij beide landen steeds meer invoerrechten heffen op elkaars producten. Intussen wordt er wel nog altijd gepraat over een mogelijke oplossing. De volgende weken zouden Chinese vertegenwoordigers naar Washington afreizen.
 
De strategie van China heeft zich tot nu toe sterk gericht op het inperken van de handel in landbouw- en industrieproducten die in de Amerikaanse staten worden geproduceerd en die van cruciaal belang zijn voor de herverkiezingskansen van Trump. Ook van de kant van de VS worden nog meer tariefverhogingen verwacht. Hierdoor lijkt de kans erg klein dat China een vrijstelling zal geven voor sojabonen en auto’s.

Bron: Belga / Bloomberg

Volg VILT ook via