nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.11.2019 China sluit kleine slachthuizen in strijd tegen AVP

De Chinese overheid gaat kleine slachthuizen in het land sluiten. Op deze manier hoopt het de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in de hand te houden. "Deze slachthuizen zijn veelal uitgerust met oude faciliteiten en achterhaalde productietechnieken", zo schrijft het ministerie volgens persagentschap Reuters. "Daardoor worden controles niet goed uitgevoerd." Ondertussen melden Rabobank en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) dat de wereldwijde varkensstapel door de dierziekte met 25 procent kan inkrimpen.

Het ministerie van Landbouw in China meldt dat in een aantal gebieden kleinschalige slachterijen de deuren moeten sluiten. Op deze manier hoopt het de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te vertragen of zelfs helemaal uit te bannen. “Het landbouwministerie zal vanaf halverwege november starten met het beoordelen van de slachthuizen”, laat de Chinese overheid weten. “De slachterijen die niet aan de vereisten voldoen, moeten hun deuren sluiten.” Het is meer dan een jaar geleden dat de dierziekte voor het eerst toesloeg en inmiddels heeft China miljoenen varkens en wilde zwijnen moeten ruimen.

Niet alleen China maakt zich zorgen over het tempo waarin de Afrikaanse varkenspest zich verspreidt, want ook de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) heeft zich hierover uitgesproken. Volgens de organisatie kan een kwart van de wereldwijde varkensstapel verdwijnen als het virus zich in dit tempo blijft verspreiden. “Dit kan voor grote varkensvleestekorten gaan zorgen”, waarschuwt het OIE. Rabobank ondersteunt de gedachte en verwacht in 2020 een tekort van vijf tot tien miljoen ton varkensvlees.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via