nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.06.2019 China verkleint importafhankelijkheid voor babymelk

China wil voor meer dan 60 procent zelfvoorzienend worden in babymelkpoeder en werkt aan een plan om de kwaliteit van de binnenlandse merken te verbeteren. Het vertrouwen van de Chinese consument in de eigen productie is nog altijd zoek door het voedselschandaal uit 2008. Met melamine vervuilde babymelk maakte toen dodelijke slachtoffers en veroorzaakte paniek bij jonge ouders. Sindsdien is de vraag naar buitenlandse merken sterk toegenomen. Voor de export door westerse zuivelfabrikanten lijkt het plan van de autoriteiten slecht nieuws. Zij worden wel uitgenodigd om de nodige investeringen in China mee mogelijk te maken.

Na het schandaal met door melamine vervuilde babymelk is de vraag naar babymelkpoeder van buitenlandse producenten sterk toegenomen in China. Schattingen van de actuele zelfvoorzieningsgraad variëren van 40 tot 47 procent. De overheid wil dat zien stijgen boven de 60 procent. Het door de autoriteiten aangekondigde plan betekent niet dat buitenlandse fabrikanten van babymelkpoeder van de Chinese markt geweerd gaan worden. Er is namelijk geen sprake van importtarieven die klassiek gebruikt worden om de handel te verstoren.

Wat de overheid volgens persbureau Xinhua wel gaat doen, is steun bieden aan binnenlandse zuivelfabrikanten om overnames buiten China te doen om de aanvoer zeker te stellen. Buitenlandse bedrijven worden op hun beurt aangemoedigd om mee in de Chinese productie te investeren door ter plaatse productiefaciliteiten te bouwen. Voor de online verkoop van babymelkpoeder komen er strengere regels en mogelijk is het verstrengde toezicht op de kwaliteit een manier om import lastiger te maken. De extra kwaliteitscontrole heeft in de eerste plaats betrekking op de binnenlandse productie. Over drie jaar moeten zes op de tien Chinese fabrikanten deelnemen aan een kwaliteits- en traceerbaarheidssysteem.

Bron: Xinhuanet.com / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via