nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.02.2020 China wil varkensstapel op 3 jaar tijd herstellen

China, dat nog zijn wonden likt na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, heeft het plan opgevat om de productiecapaciteit van de varkensstapel opnieuw op poten te krijgen. Door subsidies toe te kennen voor de bouw van grootschalige, moderne bedrijven, wil het land binnen de 3 jaar de varkensstapel met 80 procent doen toenemen.
Op vandaag wordt geschat dat het minstens drie jaar duurt voordat de varkenssector opnieuw hersteld zal zijn in China. Dat wil niet zeggen dat het daarom business as usual wordt. Voordat de Afrikaanse varkenspest (AVP) toesloeg, telde het land enorm veel kleinschalige bedrijven. Die zouden, volgens het plan, hun deuren moeten sluiten en plaats maken voor grotere bedrijven die verder van elkaar liggen. De redenering erachter is om de varkenspest op die manier makkelijker in te dijken.
 
De Afrikaanse varkenspest laat zichtbaar zijn sporen na. In het afgelopen jaar produceerde China 540 miljoen varkens, dat zijn er 150 miljoen minder in vergelijking met 2018. Ook de hoeveelheid varkensvlees is ten opzichte van 2018 met ruim 21 procent gedaald. Dat blijkt uit officiële cijfers die het Chinese statische bureau op 17 januari de wereld instuurde.
 
In slechts één jaar tijd heeft de AVP maar liefst de helft van de Chinese varkensstapel vernietigd. Ook andere landen in Azië kregen met de varkenspest te kampen, zoals Vietnam, waar een kwart van de varkens stierf. Wereldwijd resulteerde de uitbraak in het verlies van meer dan een kwart van de varkenspopulatie.
 
Nog steeds worden nieuwe gevallen gemeld. In Griekenland liet de overheid deze week nog weten dat de AVP vastgesteld was op een klein landbouwbedrijf. Ook in Bali zou een uitbraak zijn, waar bijna 1.000 varkens gestorven zijn in de laatste twee maanden. Er wordt vermoed dat dit als gevolg van de varkenspest is.
 
De gevolgen van een uitbraak van AVP zijn aanzienlijk. Alle dieren worden meteen geruimd en de export van het land in kwestie krijgt er enorm onder te lijden. Veel landen schorten de invoer van varkensvlees immers op uit landen waar AVP werd vastgesteld. Verhoogde bioveiligheid is van groot belang, al schuilt er ook een groot gevaar voor besmetting via wilde everzwijnen.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via