nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2019 Chinese aanpak van varkenspest choqueert Europa

De bestrijding van Afrikaanse varkenspest stelt zowel de Europese Unie als China voor problemen. Maatschappijkritiek is hier nooit veraf wanneer men jacht maakt op everzwijnen of kilometerslange hekken bouwt om de wilde zwijnen tegen te houden. In China malen ze er niet om besmette varkens levend te begraven of ze op een grote brandstapel te gooien. Op Youtube circuleren confronterende beelden van het dierenleed dat daarmee gepaard gaat. De Europese Commissie spreekt zijn afkeur uit en wijst op de regels van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Vicevoorzitter Jyrki Katainen zond een brief naar de Chinese landbouwminister om hen terecht te wijzen voor de wreedheden tegen dieren.

China kampt sinds vorige zomer met Afrikaanse varkenspest. In de strijd tegen het virus wordt geen middel geschuwd, zo blijkt uit filmpjes die op internet circuleren. De varkens mogen niet naar het slachthuis en een destructiebedrijf zoals Rendac kennen ze daar niet. Blijkbaar vinden Chinese boeren er niet beter op dan de dieren te verbranden of levend te begraven. Officieel mag het niet, maar de autoriteiten voorzien niet in een alternatief. Volgens EU-commissaris Jyrki Katainen is de Chinese aanpak van de dierziekte volledig in strijd met de internationale regels van de OIE, de Wereldorganisatie voor diergezondheid. Hij maakte de Chinese landbouwminister daar attent op in een brief.

Om insleep en verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, mag er geen varkensvlees van Chinese origine de Europese Unie binnen. Niet zozeer het vrachtvervoer, maar wel het personenverkeer vormt een risicofactor. Toeristen zijn er zich vaak niet bewust van dat het vlees of de melk die ze van hun reis meebrachten een gevaar vormt voor de diergezondheid op Europese bodem. Producten van dierlijke oorsprong consumeer je beter voor je aan je terugreis begint. Specifiek voor Afrikaanse varkenspest verwacht de Europese Commissie dat lidstaten reizigers informeren over de risico’s en de maatregelen die ziekte-insleep moeten vermijden.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: YouTube

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via