nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2018 Chinese maatregelen tegen soja uit VS op til?

China bereidt volgens het Amerikaanse persagentschap Bloomberg vergeldingsacties voor als reactie op de importheffingen die de Verenigde Staten heeft ingesteld op verschillende Chinese producten. Een heffing op de import van soja zou tot de mogelijkheden behoren. In 2017 kocht China voor 14 miljard dollar aan soja uit de Verenigde Staten. Het cijfer past in de tendens van de laatste jaren, waarbij de Chinese import van soja sterk gegroeid is. 

China zou de potentiële impact aan het bestuderen zijn van handelsmaatregelen die vooral de soja-import uit de Verenigde Staten zouden treffen. Op die manier wil Peking reageren op de Amerikaanse importheffingen op onder meer zonnepanelen en wasmachines. Eerder liet China al weten maatregelen te nemen tegen de import van Amerikaanse sorghum, een graansoort die in China veel gebruikt wordt voor de productie van alcohol.

Maar als China maatregelen tegen soja instelt, dan kan de impact voor de Amerikaanse sojaboeren vele malen groter zijn. De Chinese eiwitbehoefte uit soja is de voorbije jaren explosief gegroeid door de enorme investeringen van de Chinese overheid in de uitbreiding van de veestapel. Voor de VS is China met voorsprong de belangrijkste afzetmarkt voor soja. Vorig jaar kocht China voor 14 miljard dollar aan soja uit de Verenigde Staten. In januari van dit jaar lag de totale Chinese import van soja met 8,48 miljoen ton 11 procent hoger dan een jaar eerder. 

Bron: AgriHolland / Bloomberg

Volg VILT ook via