nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.09.2015 Clarebout likt wonden na verwoestende brand

Na de uitslaande brand op de site in Nieuwkerke likt aardappelverwerker Clarebout Potatoes zijn wonden en wordt een inschatting gemaakt van de schade. Enkele productie-eenheden zijn gespaard gebleven, zo blijkt nu. Een deel van de productie is intussen verschoven naar Waasten, waar ook een deel van de medewerkers uit Nieuwkerke tijdelijk actief is. Ondertussen maakte Clarebout ook bekend versneld een derde productielijn operationeel te maken in Waasten. “En rond de jaarwisseling hopen we op de site in Nieuwkerke minstens voor een deel opnieuw actief te zijn”, aldus woordvoerder Danny Wiels.

Een hevige brand legde op 7 september een groot deel van de fabrieksgebouwen van aardappelverwerker Clarebout in het West-Vlaamse Nieuwkerke in de as. Ondanks de enorme omvang van de brand blijkt nu toch dat een deel van de productie-eenheden de brand heeft overleefd. Concreet gaat het om enkele opslagmagazijnen en –tanks, het stookgebouw, koelgroepen, de waterzuivering en enkele onderdelen van de productielijn, aldus woordvoerder Danny Wiels. 

Eerder liet het bedrijf al weten “zo snel mogelijk terug te willen naar de normale situatie”. Concreet zou dat rond de jaarwisseling moeten zijn. De lopende zaken worden intussen deels opgevangen door de vestiging in Waasten, waar nu ook een deel van de medewerkers van Nieuwkerke aan de slag is. Het bedrijf bevestigt ook nog dat de vestiging in Nieuwkerke zal blijven bestaan. “Een fabriek verplaats je niet zomaar, zeker niet nu blijkt dat er nog het een en het ander intact is gebleven.”

Om de tijdelijke capaciteitsdaling op te vangen wil Clarebout versneld een derde productielijn operationeel maken in Waasten. De uitbreiding van twee naar drie productielijnen stond al op de planning, en de vergunning bood ook al de ruimte daarvoor, maar volgens Wiels was het bedrijf “technisch nog niet zo ver”. De brand heeft het een en het ander versneld, waardoor alles op alles zal gezet worden om de lijn tegen 1 oktober operationeel te krijgen.

Bron: Boerenbusiness

Beeld: Deredactie.be

Volg VILT ook via