nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.06.2019 Clarebout naar rechter tegen opschorting bouwvergunning

De West-Vlaamse aardappelverwerker Clarebout stapt naar de rechter in het dossier rond de bouw van een logistiek centrum op de industriezone van Frameries in de provincie Henegouwen. Het bedrijf bekijkt bovendien welke acties het kan ondernemen rond het intrekken van het voorkooprecht voor een nieuwe bedrijfsgrond in Frameries door intercommunale IDEA. Clarebout bevindt zich sinds 2016 in Frameries met twee grote opslagplaatsen voor aardappels. Het logistiek centrum met aardappelfrigo zou binnen vijf weken operationeel zijn. Clarebout overweegt de bouw van een frietfabriek en hecht daarom belang aan het voorkooprecht op aanpalende bedrijfsgrond.

De werf van het nieuw logistiek centrum van Clarebout in Frameries ligt sinds een week stil. Het bedrijf verkreeg daarvoor midden januari een bouwvergunning, maar Waals minister Carlo Di Antonio besloot vorige maand om de vergunning op te schorten. Ondertussen zijn de werken al ver gevorderd want Clarebout wil het logistiek centrum en de diepvriezer voor afgewerkte aardappelproducten halverwege volgende maand operationeel hebben. Het betreft een investering van 12 miljoen euro die zich niet zomaar laat terugdraaien. "Van de circa 20 mensen die er tewerkgesteld zullen worden, is de helft al aangeworven en in andere vestigingen aan zijn opleiding gestart", illustreert de woordvoerder van Clarebout, Jan Poté.

Clarebout bevindt zich sinds 2016 in de industriezone van Frameries met twee grote opslagplaatsen voor aardappels. Het van oorsprong West-Vlaamse bedrijf, met productievestigingen in Nieuwkerke en Waasten, besloot om naar de rechter te stappen om de opheffing van de beslissing te vragen zodat het logistiek centrum afgewerkt kan worden. De zaak wordt gepleit voor de rechtbank van eerste aanleg in Bergen. "De pleidooien zijn gepland op 19 juni maar we verwachten het vonnis ten vroegste op 28 juni", aldus Poté. "De werkzaamheden zijn nog enkele dagen voortgezet na de beslissing van de minister, vooral met het oog op de veiligheid op de werf in geval van een onweer. We hebben nog een lijst met werkzaamheden ingediend met hetzelfde doel."

Een tweede dossier dat bij Clarebout op tafel ligt, is dat van de intrekking van het voorkooprecht op aanpalende bedrijfsgrond door IDEA. De raad van bestuur van de intercommunale besliste op 15 mei dat de site in Frameries ongeschikt is voor de ontwikkeling van een frietfabriek, waarop het voorkooprecht werd opgeheven. "We denken dat IDEA juridisch niet in staat was om dat voorkooprecht in te trekken", aldus Jan Poté. "We analyseren momenteel wat gedaan kan worden in het dossier. We gaan niet te lang wachten om actie te ondernemen." Een vergunning voor een nieuwe productievestiging op het betrokken perceel was niet in aanvraag toen Clarebout het slechte nieuws te horen kreeg. De bouw van een nieuwe frietfabriek zit immers nog in de studiefase.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via