nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.05.2019 Clarebout verliest voorkooprecht op site in Frameries

Het West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes, dat in Frameries in de provincie Henegouwen een nieuwe productievestiging wil bouwen, beschikt voor die site niet langer over het voorkooprecht. Dat heeft de intercommunale IDEA zo beslist. Ook andere geïnteresseerde kopers kunnen zich nu melden. Met de bouw van een nieuwe frietfabriek zou nochtans een investering van 300 miljoen euro gemoeid zijn, en het zou 300 extra banen opleveren. Het project stuitte evenwel op protest bij omwonenden. IDEA bestudeert alternatieve locaties.

De raad van bestuur van IDEA beschouwt "de site van Frameries als ongeschikt voor de ontwikkeling van het project van Clarebout", meldt de intercommunale. Bij Clarebout was men woensdag nog niet op de hoogte van de beslissing. "We hebben de officiële tekst nog niet gekregen. We zullen die met onze juristen grondig nalezen en bekijken welke acties we mogelijk gaan ondernemen", zegt een woordvoerder. Het was de intercommunale die het terrein voor Clarebout aangewezen had, en sinds januari is een haalbaarheidsstudie aan de gang. "We hopen dat die studie klaar zal zijn tegen de zomer, en dat dan alle objectieve feiten aan iedereen voorgelegd kunnen worden", klinkt het bij Clarebout.

IDEA geeft aan dat het alternatieve sites voor Clarebout blijft bestuderen. Volgens het bedrijf is die oefening al enkele maanden aan de gang en bleek geen enkel van die terreinen te voldoen. Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief. Het investeerde er 12 miljoen euro in grote opslagloodsen waar de aardappelen van lokale telers bewaard worden. Van daaruit gaan ze nu naar de productievestigingen in Nieuwkerke (West-Vlaanderen) of Waasten (Henegouwen) voor verwerking. De regio rond Frameries leent zich zeer goed tot aardappelteelt zodat Clarebout daar graag wil uitbreiden met een nieuwe frietfabriek.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Clarebout

Volg VILT ook via