nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.01.2018 Climaxi start Europese petitie tegen elektrisch vissen

Tot bewezen is dat elektrisch vissen onschadelijk is en sociaal eerlijk tegenover andere vissers mag de techniek niet toegelaten worden. Dat zegt vzw Climaxi, dat samen met twee andere organisaties een petitie lanceert om Europese parlementsleden ervan te weerhouden een voorstel voor de brede invoering van pulsvisserij, dat al goedgekeurd is in de visserijcommissie, ook in de plenaire commissie goed te keuren. 

In november vorig jaar stemde een meerderheid in de visserijcommissie van het Europese Parlement voor de brede invoering van pulsvissen, een vismethode waarbij vissen via kleine elektrische stroomstoten in de netten gejaagd worden. De methode veroorzaakt minder schade aan de bodem dan de klassieke boomkor waarbij kettingen over de bodem gesleept worden, maar toch klinkt hier en daar kritiek. Vzw Climaxi bijvoorbeeld vreest dat de bodem zo wordt “leeggeschept” en kaart ook het strategisch onevenwicht tussen de Belgische en Nederlandse vloot aan.

De organisatie lanceert daarom samen met Bloom en LIFE (Low Impact Fishers of Europe) een petitie die tot nu toe al meer dan 50.000 handtekeningen verzamelde. “Steeds weer wordt pulsvisserij tegenover de klassieke boomkor gezet”, zo klinkt het, “maar over passieve manieren van vissen met de hengel, rechtopstaande netten en ander lichter materiaal wordt niet gerept. Nochtans weten we intussen dat ronde vissoorten zoals bijvoorbeeld kabeljauw schade ondervinden door de techniek. Een aantal vissers denkt ook dat elektrische velden de vissen wegjagen. Zij staven dit door de terugvallende oogsten van de laatste drie jaar.”

“Wetenschappelijke instituten als ILVO en een aantal universiteiten konden tot nu toe geen nadelige effecten bewijzen”, gaat Climaxi verder, “maar wij vinden dat we de bewijsvorming moet omkeren: men moet ondubbelzinnig kunnen aantonen dat elektrisch vissen onschadelijk en sociaal eerlijk is tegenover andere vissers voor men de techniek toelaat. Daarnaast kreeg Nederland al een tachtigtal ontheffingen. Franse, Engelse en Belgische kanaalvissers kijken boos toe hoe de concurrentie de zee leeg vist.”

De petitie vind je hier

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via