nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.05.2014 Climaxi wil uitbreiding verbod op elektrisch pulsvissen

Climaxi, een organisatie die werkt rond klimaat en sociale rechtvaardigheid, heeft het voorbije weekend op verschillende plaatsen in Vlaanderen actie gevoerd tegen het elektrisch pulsvissen en de import van pangasius uit Zeebrugge. Climaxi roept politici op om de beperking op het vissen met elektrische pulskorren op te trekken van 4,5 naar 12 mijl, net als in Groot-Brittannië.

Traditionele sleepnetten worden voorafgegaan door zware kettingen die vis doen "opschrikken" en "opwippen" in netten. "Bij elektrisch vissen worden de kettingen voor het net vervangen door elektrische bedrading die kleine stroomstoten uitdeelt. De vis springt ook omhoog en komt in het net terecht", klinkt het.

Voordelen zijn minder bijvangst in het net en minder verbruik. De efficiënte methode leidt volgens Climaxi en de vissers echter tot het leegscheppen van de bodem en omdat de techniek lichter is, komen vissers in een aantal visgebieden die voorheen niet toegankelijk waren.

Vlaamse vissers klagen in een filmpje van Climaxi de situatie aan. "Er wordt momenteel gigantisch veel tong aan wal gebracht en er is een gigantisch circuit van zwarte tong, dat de prijs doet dalen tot 3 of 4 euro per kilo. Er worden zelfs visgebieden gesignaleerd die bijna leeg gevist zijn, zoals tegenover de monding van The Thames voor de Britse kust."

Meer info: Climaxi

Bron: Belga

Beeld: GO-48

Volg VILT ook via