nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.04.2019 Colruyt bant wegwerpzakjes voor fruit en groenten

In de winkels van de Colruyt Group zal je tegen eind oktober geen plastic wegwerpzakjes meer vinden om groenten en fruit in steken. “Ze worden vervangen door herbruikbare polyester zakjes”, kondigt de groep aan. “We schatten dat we het aantal gebruikte plastic zakjes op jaarbasis met 150 miljoen zullen verminderen”, klinkt het. “Met deze radicale keuze voor herbruikbaar creëren we eenvoud en duidelijkheid voor de klant, die meer en meer bewust wil consumeren.”

De herbruikbare polyester zakjes doen begin juni hun intrede in de winkels van de Colruyt Group. Vanaf 19 juni zal je in vijftig winkels geen wegwerpzakjes meer vinden: de 29 Bio-Planet-winkels en 21 andere winkels van de groep (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group) rond Lier, Kortrijk, Bergen en Dinant. “Tegen eind oktober zullen alle winkels overgestapt zijn op de herbruikbare zakjes voor groenten en fruit”, laat Colruyt Group weten.

De nieuw ontwikkelde, polyester zakjes kunnen volgens de groep meer dan honderd keer hergebruikt worden, en ze mogen in de wasmachine. “De keuze voor polyester is niet zomaar gemaakt”, klinkt het. “We hebben voor verschillende materialen de totale milieu-impact over de hele levenscyclus bekeken. Uit deze studie bleek dat polyester een pak beter scoort dan andere materialen.” De zakjes kunnen tot vier kilogram dragen en het gewicht van het zakje wordt aan de kassa automatisch in mindering gebracht.

“Met dit engagement wil Colruyt Group proactief deelnemen aan het uitrollen van een globale oplossing in België voor het verminderen van plasticgebruik.” Bij Comeos, de vertegenwoordiger van de Belgische handel en diensten, wijzen ze erop dat de hele sector maatregelen neemt met betrekking tot plastic zakjes. "De engagementen maken deel uit van het sectoraal verpakkingsplan dat de Vlaamse regering afgelopen zomer heeft goedgekeurd", zegt Hans Cardyn, woordvoerder bij Comeos.

Daarin staan tegen 30 juni de afschaffing van de betalende plastic kassazakken en tegen het einde van het jaar de afschaffing van de eenmalige plastic tasjes voor groenten en fruit en het aanbieden van alternatieven. "Dat er verschillende retailers nu al initiatieven hebben ontwikkeld om de hoeveelheid plastic te verminderen, kunnen we alleen maar toejuichen en toont aan dat het de sector menens is om alle verpakkingen aan te pakken", aldus Hans Cardyn.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Colruyt

Volg VILT ook via