nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2018 Colruyt en Delhaize zetten samenwerking El Pozo on hold

De Belgische supermarktketens Colruyt en Delhaize zullen hun samenwerking met de Spaanse vleesleverancier El Pozo herbekijken. Dat hebben ze meegedeeld in een reactie op een video waarin te zien is dat de varkens in een van de fokkerijen ernstig mishandeld worden. In een voorlopige maatregel haalt Colruyt onmiddellijk het vlees van El Pozo uit de rekken, terwijl Delhaize tijdelijk geen nieuwe producten meer zal bestellen. 

De internationale dierenrechtenorganisatie Animal Equality heeft beelden gemaakt die wijzen op ernstige gevallen van dierenmishandeling in een varkensfokkerij in Alhama de Murcia, in het oosten van Spanje. Het gaat om een fokkerij van de Spaanse vleesproducent El Pozo, die in Vlaanderen producten verkoopt aan de supermarkten Colruyt en Delhaize. Beide supermarkten hebben intussen laten weten dat ze de samenwerking met El Pozo verder zullen onderzoeken.

Bij Delhaize klinkt het dat er een onderzoek wordt opgestart, om na te gaan wat er precies gebeurd is. Zolang dat onderzoek loopt, wordt de samenwerking opgeschort. "Het vlees dat al in onze winkels ligt, wordt niet uit de rekken gehaald. Maar tot nader order wordt er niets meer aangekocht", verduidelijkt Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize. Tegen de avond besloot ook Delhaize om het varkensvlees weg te halen uit het winkelrek.

Colruyt haalt het vlees van El Pozo wel met onmiddellijke ingang uit de rekken. "We gaan in verdere dialoog met onze leverancier om te kijken wat de volgende stappen in de samenwerking zullen zijn", aldus Colruyt. De Belgisch-Nederlandse dierenrechtenorganisatie Animal Rights had zowel Colruyt als Delhaize opgeroepen om de producten van El Pozo uit het aanbod te bannen. Delhaize verkocht een achttal verschillende producten van El Pozo. Bij Colruyt ging het om één product. 

Bron: Belga

Beeld: Animal Rights

Volg VILT ook via