nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.04.2019 Colruyt en Inex gaan voor een stabiele melkprijs

Het project rond de transparante en stabiele melkprijs van Colruyt Group en Inex wordt effectief gelanceerd. 328 bij Inex aangesloten melkveehouders tekenden in voor het aanbod dat ze in februari van beide partners voorgesteld kregen. “Concreet betekent dit dat zij vanaf april 2020, wanneer de eerste Boni Selection-producten uit het project in de rekken van de winkels van Colruyt Group zullen liggen, een stabiele melkprijs van 34,76 cent per liter zullen ontvangen voor een vastgelegd percentage van hun melkvolume”, klinkt het.

Op 21 februari 2019 kregen de bij Inex aangesloten melkveehouders allemaal samen het voorstel om deel te nemen aan een samenwerking tussen Colruyt Group en Inex, waarbij ze konden instappen om een transparante, stabiele melkprijs te ontvangen voor een deel van hun melkplas. De melkveehouders hadden vervolgens tot 1 april om het voorstel te overwegen. “Er tekenden 328 melkveehouders in, wat meteen voldoende was om met het project effectief van start te kunnen gaan”, laat Colruyt Group weten. “Samen zullen deze 328 melkveehouders het vereiste volume van 30 miljoen liter melk voorzien.”

Het project loopt over een periode van vijf jaar. “De melkveehouders die ingestapt zijn, zullen bij aanvang in april 2020 met 18,5 procent van hun melkvolume participeren in het project”, legt Stefan Goethaert, verantwoordelijke landbouw van de Colruyt Group, uit. “Dat percentage kan in functie van de verkoop van de Boni Selection-producten evolueren tot 30 procent van hun volume. De melkveehouders zullen voor dit volume een vaste melkprijs van 34,76 cent per liter uitbetaald krijgen, en dat voor de hele periode.” Na vijf jaar zullen Inex en Colruyt Group het systeem evalueren en mits eventuele bijsturing verderzetten. Volgens Inex waren de belangrijkste drijfveren voor de melkveehouders om deel te nemen de stabiliteit van de melkprijs en de afnamezekerheid.

“Dit is geweldig nieuws”, reageert Stefan Goethaert tevreden. “Het was heel erg spannend voor ons, omdat het de eerste keer is dat we een dergelijk voorstel deden. En uiteraard zijn we enorm blij dat we ermee door kunnen gaan. We zijn verheugd dat we ook met dit initiatief kunnen werken aan onze doelstelling om de Belgische melkveehouders zoveel mogelijk te ondersteunen, en we willen hen danken voor hun vertrouwen”.

De verschillende partijen gaan nu verder aan de slag. Inex zal investeren in een state-of-the-art productielijn om de verhoogde volumes aan te kunnen en beide partners werken de komende maanden aan de verpakking en labels voor deze nieuwe range aan Boni Selection referenties, zodat ze duidelijk herkenbaar zullen zijn voor de klanten. Volgend jaar, rond april 2020, zullen de eerste producten in het kader van dit project in de rekken van de voedingswinkels van Colruyt Group te koop zijn.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via