nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2016 Colruyt en Voedselbanken gaan nauwer samenwerken

Door de positieve resultaten van een eerste test in vier Waalse vestigingen wil Colruyt zijn samenwerking met Voedselbanken uitbreiden. Het gaat om een systeem waarbij onverkochte voedingswaren rechtstreeks ter beschikking worden gesteld van lokale verenigingen die aangesloten zijn bij de Voedselbanken. Bedoeling is zo’n 450 ton onverkochte voeding te verdelen. Colruyt werkt al sinds 1997 samen met Voedselbanken. 

Supermarktketen Colruyt wil zijn samenwerking met de Voedselbanken uitbreiden. Beide partijen hebben een samenwerking opgezet waarbij er vanuit een vijftiental Colruyt-winkels zo’n 450 ton onverkochte voedingswaren zal worden verdeeld. Het nieuwe aan het systeem is dat het moet toelaten om het aanbod nog beter af te stemmen op de vraag. Concreet hebben Colruyt en de Voedselbanken samen 15 winkels geïdentificeerd in België die het best in staat zijn om aan de vraag te voldoen, op basis van hun geografische spreiding en de behoeften van de plaatselijke verenigingen.

De Voedselbanken zullen als tussenpersoon fungeren tussen de winkels en deze verenigingen, en het verloop van de inzamelingen organiseren. Zij zullen ook toezicht uitoefenen op de verschillende verenigingen, en erop toezien dat de koude keten gerespecteerd wordt, de voedselveiligheidsregels gerespecteerd worden en de voedingswaren wel degelijk worden verdeeld aan minderbedeelden. Colruyt zal op dagelijkse basis pakketten klaarmaken, van maandag tot en met zaterdag. De eerste testen in vier winkels in Wallonië verliepen alvast gunstig, zo laat Colruyt weten. Per maand werd tussen twee en drie ton voedsel geschonken aan de Voedselbanken. 

Colruyt Group zal ook toezien op de kwaliteit van de voedingswaren en aandacht besteden aan het afvalbeheer van de lokale verenigingen om voedselverspilling stroomafwaarts te voorkomen. Dankzij een geautomatiseerd bevoorradingssysteem slaagt Colruyt erin om 97,45 procent van de naar de winkels verzonden verse en diepgevroren waren te verkopen. “Met het oog op de vermindering van het voedselafval bij zijn klanten worden verse waren overigens vier dagen voor hun vervaldatum uit de rekken gehaald, en dat in alle winkels”, aldus Colruyt, waardoor de Voedselbanken producten krijgen met een “comfortabele” houdbaarheidsdatum. 

“Onze voortdurende bezorgdheid is niet alleen om voldoende voedsel te verzamelen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, maar ook om voor een zo gevarieerd mogelijk productaanbod te kunnen zorgen”, aldus Alfons De Vadder, afgevaardigd bestuurder van de Federatie van Voedselbanken. “Wij verheugen ons dus in meer dan één opzicht over deze samenwerking met Colruyt Group.” Colruyt werkt al sinds 1997 samen met Voedselbanken. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via