nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.11.2017 Colruyt huldigt eerste coöperatieve windturbine in

In Halle heeft de Eoly Coöperatie haar eerste windturbine ingehuldigd die gefinancierd werd door coöperanten. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, de burgemeester van Halle, Dirk Pieters, en zowat 300 van 1.200 coöperanten. Eoly Coöperatie werd in januari 2016 opgericht om buurtbewoners, klanten en medewerkers van de Colruyt Group de mogelijkheid te geven om ook te investeren in windprojecten van Eoly, de groenestroomproducent en leverancier van de groep.

De windturbine op de site Dassenveld in Halle werd vorige zomer gebouwd en is sinds september operationeel. Ze produceert jaarlijks ongeveer evenveel energie als 1.900 gezinnen op jaarbasis verbruiken. Het nodige kapitaal, vier miljoen euro, werd in het voorjaar op amper zes weken tijd bijeengebracht door 1.200 coöperanten. Zij zijn mede-eigenaar, hebben recht op een dividend en dragen zo bij aan een duurzamere energievoorziening. Nog zondag werd ook een zelfpluktuin voor de coöperanten geopend, waar ze in de toekomst zullen kunnen genieten van de natuur en het zicht op hun windturbine.

"Colruyt Group trekt al jaren mee aan de kar in de strijd tegen klimaatopwarming en dit door onder meer zelf mee te investeren in duurzame energie door deze ook zelf op te wekken", zegt Piet Colruyt, voorzitter van Eoly Coöperatie. "Het was heel bemoedigend om te zien hoe enthousiast de mensen waren om mee te investeren in duurzamere energie, en bijgevolg ook in een milieuvriendelijkere planeet. Eoly Coöperatie voelt zich gesterkt door dit enthousiasme en zal ook steeds investeren in een eigen windturbine in de toekomstige windparken van Eoly".

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert positief: "Deze windturbine toont opnieuw aan dat burgers staan te springen om te investeren in duurzame projecten in hun eigen buurt. De coöperanten zijn hier trouwens niet alleen aandeelhouders die delen in de winst, ze zijn echt mede-eigenaars. Een grotere betrokkenheid doorbreekt het ‘not-in-my-backyard’ gevoel en overtuigt omwonenden om mee te investeren in de energietransitie. Dat is ook nodig om onze klimaat- en energiedoelstellingen te halen."

Op en rond de site Dassenveld werden er ondertussen vijf nieuwe windturbines gebouwd. Twee ervan werden opgetrokken in 2015 en in 2017 volgden er nog drie, waaronder de turbine van Eoly Coöperatie. In totaal heeft Eoly momenteel 14 windturbines over het hele land. 

Bron: Belga

Beeld: Eoly

Volg VILT ook via