nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2019 Colruyt vindt uitbater voor zijn biolandbouwbedrijf

Colruyt Group heeft een landbouwer gevonden voor de uitbating van het biologische landbouwbedrijf in Alveringem dat het in augustus vorig jaar aankocht om de lokale aanvoer van een deel biogroenten te verankeren. Niels Trybou, tuinbouwerszoon uit Staden, werd na rijp beraad geselecteerd uit een groep kandidaten. “Niels zal Het Zilverleen als een vrije ondernemer uitbaten. We blijven onafhankelijke partijen waartussen er geen band van ondergeschiktheid bestaat”, benadrukt Stefan Goethaert, algemeen directeur bij Colruyt Group.

In augustus vorig jaar kondigde Colruyt Group aan dat het in West-Vlaanderen een biologisch landbouwbedrijf had gekocht met 25 hectare landbouwgrond. De uitbaters van Het Zilverleen waren immers op zoek naar een overnemer. Door de aankoop van het bedrijf en de gronden, wou de supermarktketen zich ervan verzekeren dat de gronden verder biologisch werden uitgebaat, want 70 procent van de biogroenten die op Het Zilverleen worden geproduceerd, gaan rechtstreeks naar Colruyt en Bio-Planet. Daarnaast paste de aankoop van het landbouwbedrijf ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en de agrovoedingssector op te zetten.

Meteen liet Colruyt Group weten dat het op zoek was naar een uitbater. Na een procedure van acht maanden is die gevonden. “Er waren verschillende kandidaten, maar we hebben onze tijd genomen om bij de ideale kandidaat uit te komen”, vertelt Goethaert. Die werd gevonden in Niels Trybou, de zoon van een tuinbouwer uit Staden. “Van bij de eerste gesprekken hadden we een goed gevoel bij Niels. Hij heeft ervaring in de sector, iets wat we absoluut wilden. Niels is ondernemend, ambitieus en vol energie, iemand met drive en goesting.” Voor Colruyt Group was het alvast een pluspunt dat de nieuwe uitbater ook oprecht openstond om de supermarktgroep te leren kennen. “Dat is essentieel om een relatie en partnership te kunnen opbouwen”, aldus Goethaert.

De nieuwe uitbater van Het Zilverleen heeft nog geen ervaring met de biologische landbouw, maar dat is een lacune die hij snel hoopt weg te werken. “Het biologische aspect is inderdaad nieuw, maar ik ben geboren en getogen in de tuinbouw en ken de stiel, zowel het werk op het veld als het management van het bedrijf. Bovendien worden alle groenten waarmee Het Zilverleen vandaag werkt, ook op mijn vaders bedrijf geteeld. Dus ervaring met de teelt heb ik zeker. Daarnaast zal ik mij laten bijstaan door telersadviescoöperatie Taco en door Inagro dat al heel wat expertise in de bioteelt heeft opgebouwd”, vertelt Niels Trybou, die er naar eigen zeggen veel zin in heeft om eraan te beginnen.

Beide partijen benadrukken dat ze onafhankelijk van elkaar zullen werken. “Na aftastende gesprekken hebben we samen, stap voor stap, een werkbaar samenwerkingsakkoord uitgetekend. We hebben hier de voorbije maanden samen hard en in alle transparantie aan gewerkt”, aldus Niels Trybou. Via een samenwerkingsovereenkomst worden elk jaar een aantal operationele afspraken vastgelegd over de bedrijfsvoering, zoals het teeltplan en productspecificaties. Er zal zoveel mogelijk vraaggericht geproduceerd worden in functie van de behoeften van de Colruyt-klanten. De nieuwe uitbater heeft alvast heel wat ideeën om te innoveren. “Maar eerst wil ik me goed inwerken en de bedrijfsvoering van Het Zilverleen goed in de vingers krijgen.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via