nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.06.2018 Colruyt werkt aan duurzame voedselketen in Peru

Via het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ gaan de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, KU Leuven en hogeschool UCLL en Colruyt Group op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te blijven voeden. Eén van de mogelijke oplossingen was het opzetten van duurzame voedselketens in het Zuiden. Het eerste concrete resultaat daarvan ligt vanaf juni 2018 in de rekken: een nieuwe quinoamengeling uit Peru, geteeld door 182 lokale boeren uit Ayacucho.

“Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde manier voeden?” Met die vraag gingen de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, KU Leuven, hogeschool UCLL en Colruyt Group aan de slag, elk vanuit hun eigen expertise. De provincie Vlaams-Brabant betrekt via haar netwerk jongeren, bedrijven en onderwijsinstellingen. Rikolto gebruikt haar internationale ervaring om ketenprojecten op te zetten en boerenorganisaties te coachen. KU Leuven onderbouwt het project met wetenschappelijk onderzoek en hogeschool UCLL betrekt actief haar studenten in het debat. Colruyt Group ten slotte engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen, onder andere door ketenprojecten op te zetten.

“Met ‘Gezocht: Voedsel voor de toekomst’ brengen we de belangrijkste spelers op het vlak van voeding samen, en dat uit verschillende sectoren. Zo overstijgen we de traditionele denkkaders”, vertelt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid van de provincie Vlaams-Brabant. Het eerste resultaat van die samenwerking is een nieuwe quinoamengeling, geteeld door 182 lokale boeren uit de Peruviaanse regio Ayacucho. Andere lopende projecten zijn zeewier uit Indonesië en peulvruchten uit Tanzania. “Deze gewassen zijn voedzaam, hebben een lage milieu-impact en bieden nieuwe kansen aan de boeren die ze produceren. Zo hebben die voedingsproducten een mooie kans om future-proof te zijn”, klinkt het.

Quinoa is niet zomaar gekozen. “Het gewas heeft een lage blauwe voetafdruk, voor de productie van quinoa is er vijf keer minder water nodig dan voor rijst en tarwe. Quinoa bevat ook veel eiwitten en vezels. Bovendien heeft het gewas weinig last van ziektes, kan het heel goed tegen vorst, droogte en een zoute bodem waardoor het in veel regio’s kan gekweekt worden”, klinkt het. Colruyt Group engageert zich om het eerste jaar 34 ton quinoa af te nemen. De samenwerking betekent bijkomende inkomsten en een vaste afzetmarkt in België voor de boeren in Ayacucho. “We zijn heel blij een eerste tastbaar product van het Peruaans ketenproject aan onze klanten te kunnen aanbieden”, zegt Mieke Vercaeren, Public Affairs bij Colruyt Group.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Wouter Van Vooren

Volg VILT ook via