Colruyt wil Belgische mosselen kweken in 'zeeboerderij'

Als alles volgens plan verloopt, oogst Colruyt vanaf 2022 Belgische mosselen in z'n eigen 'zeeboerderij'. Voor dat project, dat vijf kilometer voor de kust van Nieuwpoort komt, heeft de supermarktgroep een vergunning aangevraagd. Zowel de vissers en de stad Nieuwpoort zijn echter fel tegen het project gekant.
14 mei 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:54

Als alles volgens plan verloopt, oogst Colruyt vanaf 2022 Belgische mosselen in z'n eigen 'zeeboerderij'. Voor dat project, dat vijf kilometer voor de kust van Nieuwpoort komt, heeft de supermarktgroep een vergunning aangevraagd. Zowel de vissers en de stad Nieuwpoort zijn echter fel tegen het project gekant.

Colruyt experimenteert al een paar jaar met de kweek van mosselen. Vorige zomer bracht het de eerste lading aan wal, en die smaakte naar verluidt voortreffelijk. Nu heeft de warenhuisgroep een vergunning aangevraagd om in de Noordzee Belgische mosselen - en later ook zeewier en oesters - te kweken.

De supermarktketen wil voor de kust van Nieuwpoort, in de zone Westdiep, een zeeboerderij van 4,5 vierkante kilometer opzetten - de eerste in z'n soort. Die plek is volgens Colruyt het meest geschikt op biologisch vlak, ligt vlak bij de havens van Nieuwpoort en Oostende, en de vorige onderzoeksprojecten waren er ook. “Voor de mosselen mikken we in het meest gunstige scenario op de zomer van 2022”, zegt persverantwoordelijke Silja Decock. “Op termijn willen we er ook oesters en zeewier kweken. Maar eerst de vergunning binnenhalen, uiteraard”, klinkt het voorzichtig.

Colruyt zal die commerciële activiteiten met natuurbeheer. “Daarvoor zullen we samenwerken met wetenschappelijke instellingen en overheidsinstanties”, klinkt het. Ook de Belgische baggergroep DEME investeert in het project. Om hoeveel geld het in totaal gaat, wil Colruyt niet kwijt. “Het project zal ook voor werkgelegenheid zorgen”, zegt Silja Decock,. “Alleen kunnen we vandaag nog niet zeggen hoeveel jobs het zal creëren.”

De zeeboerderij van Colruyt zal in fases worden uitgebouwd. Volgens voorzichtige prognoses kunnen zo'n 2.000 ton mosselen, 100 ton oesters en 100 ton zeewier per jaar aan wal gehaald worden als de installatie volledig is. De mosselen en oesters worden tussen juni en december geoogst, het zeewier rond april en mei.

Het plan wordt niet op gejuich onthaald in Nieuwpoort. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) is duidelijk. “Wij zullen een negatief advies geven, omdat een zeeboerderij geen meerwaarde is voor onze stad”, stelt hij. “Ze ligt midden in de zone waar onze vissers en pleziervaarders actief zijn.” Zijn schepen van Visserij Kris Vandecasteele roept via sociale media zelfs op om bezwaarschriften in te dienen.

Visser Rudy Beuckels hoopt dat het project er niet komt. “We hebben een zone van slechts drie mijl waarin we mogen vissen en net daar zou zo'n immens project komen”, reageert hij. “Ik vis al 28 jaar op garnalen en tong. Voor de hele kustvloot en sportvisserij zou die zeeboerderij een streep door de rekening zijn. Ik verwacht massaal protest mocht dit erdoor komen.” Het openbaar onderzoek loopt tot 22 juni. Het is uiteindelijk de federale overheid die beslist over de vergunning.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek