nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2014 Comeos kijkt naar Europa maar EU kijkt andere kant op

De problematiek van de te lage prijzen voor het varkensvlees moet op Europees niveau opgelost worden, vindt Comeos, de Belgische federatie van de handel en distributie. De supermarkten stellen op Europese schaal niet veel voor en gaan dan ook geen invloed op de prijsvorming kunnen hebben", zegt Peter Vandenberghe, woordvoerder van Comeos. Alleen lust Europa de doorgeschoven hete aardappel niet. “Voor onze varkenshouders is er een nijpend probleem, voor de EU is het minder dringend”, schrijft voorzitter Piet Vanthemsche in het ledenblad van Boerenbond.

Vijfenzestig procent van het varkensvlees in ons land is bestemd voor de uitvoer, 25 procent gaat naar slagers en vleesverwerkende industrie en van daaruit ook grotendeels naar het buitenland, en slechts 15 procent komt in onze supermarkten terecht. Dat verklaart volgens Comeos waarom de distributie geen invloed heeft op de varkensprijs.

De uitleg voor de lage prijzen is volgens Comeos simpel: door de Russische boycot is er minder afname en als de productie dan gelijk blijft, zakken de prijzen automatisch. "Dat is een probleem dat Europees moet opgelost worden", zegt Vandenbergh. Op de hypothetische vraag of bij een doorgevoerde boycot, er vlees van het buitenland zal belanden in de rekken van onze supermarkten, antwoordt Vandenberghe: "Dat zou geen probleem zijn. Die filières bestaan nu niet, maar ze kunnen snel worden opgezet. Het zou geen probleem zijn om varkensvlees vanuit bijvoorbeeld Denemarken te importeren."

Vandenberghe voegt er wel onmiddellijk aan toe dat dit geen dreigement inhoudt naar de varkensboeren van het Algemeen Boerensyndicaat die een boycot aankondigen tijdens de eindejaarsfeesten. "We zullen ons bij het ketenoverleg altijd constructief opstellen als daar positieve voorstellen worden gedaan, maar nogmaals, het probleem situeert zich op Europees niveau, en zal op dat niveau opgelost moeten worden." ABS ziet dat anders en wil vanwege het uitblijven van oplossingen vanuit Europa en het Belgisch ketenoverleg het heft zelf in handen nemen. In eerste instantie door de varkens op een tien procent lager slachtgewicht af te leveren en tijdens de laatste drie weken van dit jaar met een algehele leveringsstop.

Wat voor de de varkensboeren een behoorlijk jaar moest worden, is tot hiertoe totaal anders uitgedraaid. De prijzen zitten momenteel 25 cent per kilo geslacht gewicht lager dan in 2013 en 45 cent lager dan in 2012, schrijft Boerenbond in zijn ledenblad. Voor de boeren was Rusland een zware verliespost door het mislopen van inkomsten in het voorjaar en het uitblijven van de prijspiek in de zomer. Bovendien bleven de voeders dit voorjaar relatief duur.

Naar aanleiding van de Ruslandboycot drong Boerenbond aan op maatregelen, zoals exportrestituties. Anderen vroegen ondersteuning voor private opslag van varkensvlees, maar Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos had geen oor naar dat alles. De EU voorziet alleen steun voor promotie van varkensvlees, waarmee VLAM extra campagnes in derde landen plant. Al kwam er ook de belofte dat de prijsevolutie nauwgezet gevolgd zou worden.

“Europa reageert niet op de prijsdaling van de voorbije weken omdat de Europese prijsbarometer vertrekt van een gemiddelde varkensprijs”, legt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche uit. “Europa houdt geen rekening met het duidelijke verschil in prijsvorming tussen de exporterende landen en de landen die louter voor eigen markt produceren. Gemiddeld lijkt er weinig aan de hand maar de varkenshouderij in de exporterende landen, zoals België, staat al geruime tijd sterk onder druk. Voor onze varkenshouders een nijpend probleem, voor de EU minder dringend.”

Volgens Vanthemsche focust Europa haar analyse te gemakkelijk op de prijs alleen en niet op de marge. “We zitten dicht bij het vijfjarige gemiddelde, maar intussen heeft de marge heel wat turbulente evoluties doorgemaakt.” Boerenbond eist maatregelen en doet concrete voorstellen (o.a. speenvarkens afleveren aan de slachthuizen), maar in Europa moet de rest volgen.

Vanthemsche: “Laat ons hopen dat de EU er toch toe komt om maatregelen te nemen. Dat mag er ons niet van weerhouden zelf te bekijken hoe we samen onze positie kunnen versterken door na te denken over onze efficiëntie, onze kostenstructuur en hoe die te drukken, ons product en de kwaliteit ervan, onze markten en marktkanalen, onze ketenrelaties, enz. Want Europa laat producentenorganisaties heel wat toe, nu, onmiddellijk, crisis of niet.”

Bron: eigen verslaggeving / Boer&Tuinder

Volg VILT ook via