nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2015 Commissie bepleit EU-budget dat in 2016 iets stijgt

De Europese Commissie heeft een ontwerpbegroting voor 2016 voorgesteld van 143,5 miljard euro. Er wordt 66,58 miljard euro uitgetrokken voor het stimuleren van economische groei, werkgelegenheid en versterking van het concurrentievermogen. Voor de landbouwsector is een budget van 42,87 miljard euro (-1,4%) voorzien. De EU-begroting bedraagt ruwweg ongeveer één procent van het bruto binnenlands product van alle lidstaten van de Europese Unie. Het ontwerp voor 2016 gaat nu naar het Europees Parlement en de lidstaten, die gezamenlijk beslissen over de definitieve begroting.

Met de 143,5 miljard euro die de Europese Commissie uittrekt voor begrotingsjaar 2016 wil ze het economisch herstel ondersteunen door middel van investeringen in groei en banen. Het geld moet ook dienen om “externe uitdagingen” aan te pakken, waarbij de migratiekwestie expliciet genoemd wordt door vicevoorzitter van de Commissie Kristalina Georgieva.

Bijna de helft van het totaalbedrag (66,58 miljard euro) gaat naar het stimuleren van de economie en de werkgelegenheid. Voor onderzoek en innovatie, denk vooral aan het Horizon 2020 programma, zou het budget 11,6 procent stijgen indien de tien miljard euro voor 2016 overeind blijft. Bijna 43 miljard euro wordt gereserveerd voor landbouwbeleid, het enige echt gemeenschappelijke beleid in alle 28 lidstaten. Meer concreet gaat het hier om inkomenssteun aan landbouwers en marktgerelateerde maatregelen.

Bron: AgriHolland / eigen verslaggeving

Beeld: J. Logan - WikimediaCommons

Volg VILT ook via