nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.01.2018 Commissie herinnert aan afwingbare energiedoelstelling

De Europese Commissie herinnert de lidstaten eraan dat de doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 "afdwingbaar" zijn, en dat er "manieren zijn om hen eraan te houden" mochten ze de deadline niét halen. Nog maar elf EU-landen hebben hun doel al bereikt, België bengelt onderaan het klassement. Ons land had in 2016 het op drie na laagste percentage hernieuwbare energie in de Europese Unie: 8,7 procent van de verbruikte energie was in 2016 afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Tegen 2020 moet dat 13 procent worden.

De Europese Commissie is niet helemaal tevreden met de vooruitgang die de lidstaten tot nu toe hebben geboekt op vlak van hernieuwbare energie. In de volledige Europese Unie werd in 2016 ongeveer 17 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen gehaald, bleek donderdag uit cijfers van Eurostat. Dat percentage moet over twee jaar gestegen zijn naar 20 procent, in 2030 moet dat zeker 27 procent worden.

De meeste lidstaten zijn nog ver verwijderd van die doelstelling. Elf lidstaten hebben hun doelstellingen wel al gehaald. "We zien dat de trend al jaren ongeveer hetzelfde blijft: net als vorig jaar halen elf lidstaten hun doelstellingen", reageerde een woordvoerster van de Commissie. "De lidstaten hebben nog twee jaar de tijd om de nodige maatregelen te nemen, wij controleren of ze geloofwaardige en haalbare plannen voorstellen." Zij herinnerde er wel aan dat de EU-wetgeving die de doelen vastlegt, "afdwingbaar" is. "Er zijn dus manieren om de lidstaten eraan te houden" mocht het tegen 2020 toch niet lukken, zei ze.

Intussen draagt de Commissie zelf ook haar steentje bij. De ploeg van voorzitter Jean-Claude Juncker maakt 873 miljoen euro bij om te investeren in energie-infrastructuur. In totaal krijgen 17 duurzame energieprojecten doorheen de EU een duwtje in de rug.

Bron: Belga

Volg VILT ook via