nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.10.2019 Commissie Landbouw krijgt landbouwer als voorzitter

Boerenzoon Bart Dochy (CD&V) zal de komende vijf jaar de vergaderingen van de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams parlement in goede banen leiden. De burgemeester van Ledegem runt samen met zijn vader en vrouw ook nog een eigen gemengd landbouwbedrijf. Zo wordt hij de eerste commissievoorzitter die recht uit de praktijk komt. “Er zijn niet veel parlementairen die in het weekend met hun botten in de aarde ploeteren”, vertelt hij al lachend. Maak even kennis.
Dochy (46) startte, na zijn studies industrieel ingenieur landbouw, zijn carrière bij Boerenbond als landbouwconsulent. In 2001 maakte hij kennis met de lokale politiek en werd hij gemeenteraadslid in Ledegem. In 2007 werd hij burgemeester van de West-Vlaamse gemeente. Sinds 2014 zetelt hij ook als Vlaamse parlementslid in de commissie Landbouw.
 
“De landbouwsector wordt in klimaatdiscussies vaak met de vinger gewezen”, vertelt hij. “Maar landbouw is het probleem niet, wel een middel in de strijd tegen de klimaatopwarming. De enorme capaciteit die de sector heeft, wordt nog te weinig belicht en kan beter vermarkt worden. Kijk naar de mogelijkheden om water of koolstof te capteren, het potentieel is enorm. Het is niet aan de individuele boer om hiermee aan de slag te gaan, de overheid kan hier een perfecte partner in worden.”
 
Een nieuwe legislatuur betekent ook een nieuwe samenstelling van de commissie. “Veel parlementairen zijn niet vertrouwd met de sector. Mijn doel is om van hen ambassadeurs te maken van de sector en hen kennis te laten maken. Ze staan er zelf ook voor open.”
 
Het economische belang van de sector mag niet onderschat worden. “De kern blijft de boer die zijn boterham moet blijven verdienen. Het verhaal van de korte keten kunnen we daarom niet veralgemenen of zomaar doortrekken. Dat is geen model dat je van vandaag op morgen invoert. Dé sector bestaat niet, die is zo divers en voor de verschillende problemen zijn er even verschillende oplossingen. Daar wil ik mij de komende vijf jaar volop voor inzetten.”
 
Bart Dochy was een van de politici die vorige zomer opstage gestuurd werd door Boerenbond. De fotoreportage kan je hier herbekijken.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via