nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2014 Commissie op zoek naar steun buiten landbouwbudget

Verschillende Europese lidstaten zijn vragende partij voor bijkomende financiële steun aan de sectoren die getroffen zijn door de Russische handelsboycot. Dat bleek vrijdag nog eens op de vergadering van de landbouwministers van de EU. Ze willen dat eventuele extra fondsen niet uit het landbouwbudget worden gehaald, want dat geld is sowieso al bestemd voor de sector. “De komende dagen gaat de Europese Commissie bekijken over welke marges ze beschikt in de EU-begroting”, reageerde landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

De Landbouwraad werd speciaal georganiseerd naar aanleiding van het invoerverbod op een rist Europese producten dat Moskou begin augustus afkondigde. De maatregel wordt gezien als een vergelding voor de economische sancties wegens de Russische betrokkenheid in Oost-Oekraïne. Het was de eerste keer sinds de instelling van de boycot dat de Commissie en de lidstaten op het hoogste politieke niveau overleg pleegden over de impact op de Europese landbouw.

Verschillende groente- en fruitsectoren en de zuivelindustrie kunnen reeds op een tegemoetkoming rekenen, maar over bijkomende maatregelen werd vrijdag niets beslist. "Er is veel vraag voor steun aan de varkenssector, maar daar kregen we van de Commissie nog geen concreet antwoord op", zei Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege na afloop. Die industrie mag al langer niets meer uitvoeren naar Rusland sinds enkele gevallen van de Afrikaanse varkenspest werden vastgesteld in het oosten van Europa.

Volgens Schauvliege heeft de Commissie goed gereageerd op de hele crisissituatie, het viel haar ook op dat de lidstaten zich onderling solidair opstellen en elkaar geen vliegen willen afvangen. "We kijken allemaal naar de mogelijke nieuwe afzetmarkten." De EU-landen gingen ermee akkoord dat het budget voor de promotie van landbouwproducten verdubbeld wordt tot 120 miljoen euro. "Maar Vlaanderen is vragende partij om het aandeel van Europa in dat budget op te trekken van 50 naar 75 procent”, zegt Schauvliege.

Bron: Belga

Beeld: EU

Volg VILT ook via