nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2017 Commissie uit bezwaren over overname Monsanto

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft een lijst van mogelijke bezwaren ontvangen van de Europese Commissie rond de geplande overname van de Amerikaanse leverancier van zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen Monsanto. Op basis van die lijst kunnen de twee concerns voorstellen doen en enkele toegevingen voorstellen om zo de zorgen bij de Europese mededingingsautoriteit weg te nemen. Eerder stootte Bayer al enkele activiteiten af om de overname mogelijk te maken. 

Omdat het van in het begin duidelijk was dat de concentratie van overlappende activiteiten bij een overname van Monsanto door Bayer te groot zou zijn, houdt de Europese Commissie de precieze afspraken tussen de twee bedrijven nauwlettend in de gaten. Vertegenwoordigers van zowel Bayer als Monsanto zouden veelvuldig contact hebben met de Commissie, waar het commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager is die het dossier van nabij opvolgt. “We moeten verzekeren dat landbouwers nog een keuze hebben bij het aankopen van hun zaden en hun gewasbeschermingsmiddelen, en dat tegen betaalbare prijzen”, aldus Vestager.

Bayer besloot al eerder een deel van de activiteiten in de zaadveredeling en gewasbescherming af te stoten aan BASF om aan de eisen van de Commissie tegemoet te komen. Daar was een bedrag van 7 miljard dollar mee gemoeid. Ook zou het bedrijf werken aan de verkoop van bepaalde activiteiten in de veredeling van groentezaden. Bayer zou al voor meer dan 4 miljoen pagina's aan documenten bij de Europese Commissie hebben aangereikt.

Beide partijen kunnen nu opnieuw aan de slag met een nieuwe lijst opmerkingen en bezwaren van de Europese Commissie. De inhoud daarvan wordt voorlopig strikt geheimgehouden. Topman Werner Baumann van Bayer gaf eerder aan dat er mogelijk ook nog toegevingen moeten worden gedaan op het gebied van onderzoek en productontwikkeling. Marktanalisten leiden uit de uitspraken van Baumann af dat de Duitse gigant er alles aan wil doen om de overname succesvol af te ronden. Door de nieuwe lijst met opmerkingen wordt witte rook niet voor het midden van 2018 verwacht, terwijl Bayer in oktober nog aangaf de deal tegen begin 2018 te willen afronden.

Bron: AgriHolland / Bloomberg

Volg VILT ook via