nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.04.2020 Consumentenorganisaties willen Nutri-Score verplichten

Een coalitie van 40 Europese consumentenorganisaties, academici, beleidsmakers en voedingsbedrijven ijveren voor een verplichting van de Nutri-Score in Europa.“Wanneer de Nutri-Score op producten wordt toegepast, verbetert de voedingskwaliteit van het winkelmandje”, klinkt het.
De Nutri-Score heeft sinds een goed jaar zijn intrede gedaan in de Belgische supermarkten. De kleurencode met de letters A tot E op voedingsproducten geeft aan hoe (on)gezond die zijn. Het label is vandaag niet verplicht, maar  Europa beveelt het gebruik ervan wel aan. Ons land is, samen met Spanje, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Zwitserland, één van de weinige die de aanbeveling opvolgt.
 
Volgens onder meer Nestlé, Danone, Delhaize en Test Aankoop zou de Nutri-Score deel moeten uitmaken van de Europese Farm-to-Fork strategie én verplicht worden. Dat staat althans te lezen in een brief die ze samen naar Europees Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides gestuurd hebben.
 
De Farm-to-Fork strategie wil onder meer gezonde en duurzame voeding promoten. Volgens de ondertekenaars van de brief past de Nutri-Score perfect in dat verhaal. “Nu Europa volop geconfronteerd wordt met de gevolgen van de Covid-19-crisis, is het belang van de volksgezondheid meer dan ooit actueel”, staat te lezen in de brief. “De focus ligt nu op het aanpakken van de onmiddellijke bedreigingen, maar is het noodzakelijk dat de maatschappelijke problemen, die gelinkt zijn aan onevenwichtige voeding en ondervoeding, onder de aandacht worden gebracht. Voeding speelt  een fundamentele rol voor een gezond leven. Om die reden moeten Europese burgers in staat worden gesteld om evenwichtige voedingsgewoonten aan te nemen onder meer door duidelijke informatie over de voedingswaarde van producten te krijgen.”
 
Volgens Ivo Mechels, CEO van Euroconsumers, de koepel van verschillende Europese consumentenorganisatie, kan de Nutri-Score pas doeltreffend zijn als die op alle producten wordt toegepast. “De beslissing om het systeem verplicht te stellen kan alleen op Europees niveau worden genomen. Vandaar deze oproep aan de Europese Commissie”, zegt hij.

Bron: VRT / De Standaard

Volg VILT ook via