nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.03.2018 Coöperatie Hoogstraten en BelOrta innoveren met paprika

Coöperatie Hoogstraten opende het nieuwe seizoen met een persmoment en een aardbeienveiling voor het goede doel. Bij de vooruitblik op 2018 kwamen onvermijdelijk ook de afgesprongen fusieplannen met BelOrta ter sprake. “We hebben besloten om eerst te blijven werken aan heel concrete projecten om daar het beste van te maken. Wie weet geeft dat een voedingsbodem naar de toekomst toe om een fusie opnieuw te bekijken", zegt sales- & marketingmanager Jan Engelen, die benadrukt dat de verstandhouding goed blijft. Paprika’s gaan beide veilingen in een bijzondere verpakking samen in de markt zetten.

Bij de officiële opener van het nieuwe seizoen veilt Coöperatie Hoogstraten traditioneel een kist aardbeien voor het goede doel. Voor de prijs van 500 euro per 500 gram ging de kist aardbeien naar Spar – Colruyt group. Namens haar 220 telers verdubbelde de veiling de opbrengst zodat een bedrag van 8.000 euro overhandigd werd aan tv-kok Sofie Dumont, ambassadrice van Stichting tegen Kanker.

Naast aardbeien verhandelt Coöperatie Hoogstraten vooral tomaat, paprika en komkommer. Vorig jaar realiseerde de coöperatie een productomzet van 236 miljoen euro en een zakencijfer van 290 miljoen euro, opnieuw een lichte stijging ten opzichte van 2016. Voor paprika, met bijna 28 ton het derde product, kan de veiling geen groeicijfer voorleggen. De prijs staat onder druk en er is ook 15 hectare minder aangeplant, onder meer door stoppende bedrijven. De coöperatie probeert de trend te keren, onder meer met een bijzondere stoplichten-verpakking met daarin drie kleuren paprika’s. Die gaat het samen met BelOrta in de markt zetten.

De veiling in Sint-Katelijne-Waver gaat het verpakken zelf niet doen, maar kan daarvoor terecht in Hoogstraten waar er geïnvesteerd wordt in een derde bunkerweger en extra inpaklijn. Die investering kan geoptimaliseerd worden door de extra aanvoer van paprika’s van BelOrta-telers. In één verpakking kunnen paprika’s bijeen zitten van beide telersverenigingen, wat als symboliek kan tellen. Uit de aanvoer van drie kleuren paprika’s stelt de bunkerweger een combinatie samen die zo goed mogelijk de 500 gram benadert die in de verpakking moet zitten. Minder 'overgewicht' vertaalt zich in een scherpere prijszetting.

Beide veilingen werken dus goed samen, ook al werd begin dit jaar besloten om niet verder te gaan met de fusieplannen waarvoor beide raden van bestuur hun fiat gaven. "De zoektocht wordt even stopgezet, een fusie komt er voorlopig niet. Het was wellicht te vroeg voor beide partijen", zegt sales & marketing manager Jan Engelen. BelOrta komt zelf uit een aantal fusies. Dat de twee grootste veilingen zouden fuseren, zou op mededingingsvlak alvast geen probleem zijn geweest. "We hebben daar geen negatief advies gekregen. De overheid stimuleert zelfs samenwerking in onze sector, omdat we in Europa een relatief kleine aanbieder zijn. Het is ook zo dat 60 tot 65 procent van onze productie voor de export bedoeld is", aldus de manager nog.

Wat het productnieuws betreft, verwacht de coöperatie een aanzienlijke stijging van het areaal bij courgette en pompoen. Tomaten, met 86 ton de grootste productgroep, kent volgens de veiling vooral een groei bij de 'specialty'-soorten. Voor aardbeien – in 2017 goed voor zo'n 32 ton – verwacht men dat het verbouwde areaal stabiel blijft. Opvallende stijger is het aantal blauwe bessen, waar 11 hectare wordt aangeplant, goed voor een verwachte groei van 120 procent.

De teelt die kunstmatig wordt belicht – zowel voor aardbeien als tomaten – zal naar verwachting doorgroeien, volgens Engelen onder meer door de gevolgen van de klimaatverandering in andere teeltgebieden. "Het blijkt dat het niet evident is te berusten op import uit het zuiden. Er was veel regen, een orkaan ook in Zuid-Spanje, die veel teelt vernielde. De retail en de klant willen daar evenwel voor betalen. Ook de betere smaak van bijvoorbeeld een belichte aardbei speelt mee."

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Coöperatie Hoogstraten

Volg VILT ook via