nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.06.2019 Copa-Cogeca vreest voor #MercosurEndgame

Na bijna twintig jaar onderhandelen lijkt een akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen wel echt dichtbij te komen. Woensdagavond komen de politieke vertegenwoordigers van beide kampen in Brussel bijeen om een stand van zaken op te maken. Dat kondigt een woordvoerder van de Europese Commissie aan. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca vreest voor overhaaste beslissingen. “We kunnen niet toestaan dat de #MercosurEndgame ‘game over’ betekent voor de Europese landbouwers.”

Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay en onderhandelt al sinds 2000 met de Europese Unie over een handelsverdrag. Het zou gaan om één van de grootste handelsakkoorden ooit, met meer dan 770 miljoen consumenten en een gezamenlijk bruto binnenlands product van 18.000 miljard euro. De laatste weken raken de gesprekken in een stroomversnelling. Sinds vorige vrijdag voeren de landen technische onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord. Nu woensdag zullen vicevoorzitter Jyrki Katainen en eurocommissarissen Cecilia Malmström (Handel) en Phil Hogan (Landbouw) en de ministers van de Mercosur-landen de vooruitgang die de voorbije dagen is geboekt, bekijken.

Vrijdag nog moedigden Duitsland, Nederland, Spanje, Tsjechië, Portugal, Letland en Zweden de Commissie in een brief aan om het historische akkoord af te ronden. De gesprekken worden echter met ‘diepe bezorgdheid’ gevolgd door Frankrijk, Ierland, België en Polen, die ongerust zijn over de gevolgen voor hun landbouwsector. “In verschillende Mercosur-landen zijn productiemodellen onderworpen aan milieu-, sanitaire en fytosanitaire normen ver beneden het niveau dat Europa hanteert”, klinkt het bij de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca. “Daardoor zouden ze kunnen profiteren van een duidelijk en oneerlijk concurrentievoordeel.”

Deze week nog vroegen 340 Europese en Zuid-Amerikaanse ngo's aan de Europese Unie om de gesprekken onmiddellijk stop te zetten. Ze stellen aan de kaak dat de mensenrechten en de ecologische situatie zijn afgegleden in Brazilië sinds de nieuwe president Jair Bolsonaro in januari aan de macht is gekomen.

“Handelsakkoorden die nu worden gesloten, zullen de fundamenten van het Europese leven generaties lang beïnvloeden”, aldus Copa-Cogeca. “We kunnen ons geen dubbele standaarden veroorloven”, reageert Pekka Pesonen, secretaris-generaal van de landbouwkoepel, in een open brief aan de Europese Commissie. “Het gaat hier niet alleen om economie, maar ook om duurzaamheid.” Ook de voorzitters van de Europese suikerbiet- en pluimveekoepels vragen de Europese Commissie om ‘onredelijke voorstellen’ van de Mercosur-landen te weigeren.

De Europese Unie en Mercosur verhandelden vorig jaar voor bijna 88 miljard euro aan goederen. De Zuid-Amerikaanse landen voerden vooral landbouwproducten uit, de Europeanen industriële en farmaceutische producten.
 

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via