nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.04.2020 #CoronaCreativiteit: hoeveverkoop in hartje Leuven

Op het Rector De Somerplein in Leuven staat sinds vorige vrijdag een voedselautomaat. Het is geen broodautomaat zoals er wel meer zijn, maar een grote aanhangwagen vol met verse producten recht vanop de boerderij. “Steeds meer mensen vinden nu de weg naar korteketenproducten”, zegt schepen van Landbouw David Dessers (Groen). “Met deze automaat kan ook wie in het centrum van de stad woont, proeven van lokale, duurzame producten, zonder zich hiervoor ver te moeten verplaatsen.”

De voedselautomaat staat ter hoogte van de kiosk op het Rector De Somerplein in hartje Leuven. De komende weken kan iedereen er terecht voor aardappelen, appels, appelsap, yoghurt, soep en asperges. Later zullen er nog seizoensgebonden producten bij komen, zoals aardbeien. Ook met de hygiënemaatregelen wordt strikt rekening gehouden: de deurtjes openen automatisch, zodat de klant enkel zijn gekocht product hoeft aan te raken en je kan contactloos betalen. De automaat is een tijdelijk initiatief tot de coronamaatregelen versoepeld worden.

Alle producten komen van boeren uit de regio Leuven en Vlaams-Brabant. Het geheel wordt georganiseerd door de stad Leuven en Kort'om, een nieuw lokaal voedseldistributieplatform voor korte keten opgericht door Rikolto. “Kort'om Leuven zal een online markt zijn die handelaars en horeca in contact brengt met lokale boeren”, zegt Michael Moulaert van Rikolto. “Producten van onze boeren rond Leuven vinden zo makkelijker de weg naar de supermarkten, winkels en restaurants in de stad. Op die manier zullen nog meer Leuvenaars dagelijks kunnen genieten van producten recht van het veld.” Het platform is nog in volle opstart, maar dankzij de automaat krijgen de Leuvenaars nu al een voorproefje.

Dat de voedselautomaat er in volle coronacrisis komt, is niet toevallig. “Heel wat landbouwers hebben het nu moeilijk”, reageert schepen van Landbouw David Dessers. “Zij verdienen onze steun, want zij zorgen voor ons voedsel. Tegelijk herontdekken steeds meer mensen het belang van gezonde en verse voeding en vinden de weg naar lokale producten recht van bij de boer, in hoevewinkels of zelfoogstboerderijen. Met de voedselautomaat willen we het aanbod van korteketenproducten in onze stad nog bekender maken.”

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via