nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.04.2020 #Coronacreativiteit: Jeroen Meus zet asperges op menu

“Nergens in de wereld zijn de asperges zo lekker als bij ons. Dus, profiteer ervan om ze te maken.” Het zijn de woorden van Jeroen Meus, die dinsdag zijn aflevering Dagelijkse Kost wijdde aan het witte goud van bij ons. Daarmee gaat onze bekendste TV-kok in op de oproep van onder meer Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) om lokale seizoengroenten in de kijker te zetten.
April is traditioneel de maand van de asperges. Maar door de coronacrisis vallen grote afzetmarkten weg voor de land- en tuinbouwsector. “Het wegvallen van de afzet en consumptie via de horeca is een ongelooflijke klap voor zowat alle sectoren, maar in de versmarkt komt die klap wel heel hard aan”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Speciale en gewone bladgroenten vinden ook minder gemakkelijk hun weg naar de doorsnee Vlaming, of toch niet in die mate dat de markt opnieuw en voldoende aantrekt.”
 
Positief is wel dat de mensen de producenten en lokale winkels om de hoek herontdekken. “Dat alleen al stemt ons tevreden, een gevoel dat nog versterkt wordt door de vele openlijke steunbetuigingen door BV’s voor alle boeren en tuinders, met TV-kok Jeroen Meus op kop”, aldus Vandamme. “Het was heel fijn om vast te stellen dat hij snel reageerde en inpikte op ons voorstel om zijn Dagelijkse Kostuitzendingen bij te sturen in functie van de lokale seizoengroenten zoals onder meer asperges. We vernemen ook dat de vraag naar asperges met de dag groter wordt en dat velen zelf aan het kokerellen slaan met de seizoengroente bij uitstek. De aspergetelers, die een gans jaar naar deze periode toe werken, kunnen er alleen maar wel bij varen.”
 
Promotiecampagnes voor lokale seizoengroenten zijn meer dan ooit nodig. Dat beseft ook het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat op dit moment groentecampagnes uitwerkt om alle groente- en fruitproducenten te ondersteunen.
 
Op de website Lekker van bij Ons van VLAM en Dagelijkse Kost vind je verschillende recepten en tips om asperges klaar te maken.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Dagelijkse Kost

Volg VILT ook via