nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.03.2020 #CoronaCreativiteit: Plexiglas op de kolenplantmachine

Terwijl de coronacrisis ons allemaal in ons kot houdt, start in de land- en tuinbouwsector het voorjaarswerk. Werk van vitaal belang, want als er vandaag niet geplant en gezaaid wordt, zijn de winkelrekken straks heel wat leger dan ze vandaag zijn. Geen evidentie, want niet alleen is er een gebrek aan seizoenarbeiders, wanneer die mensen te werk gesteld worden, moeten ook de nodige preventieve maatregelen in acht worden genomen. En daar heeft Inagro een creatieve oplossing voor gevonden: plexiglas.

De federale overheid kijkt streng toe op de preventieve maatregelen die het heeft opgelegd aan bedrijven om de veiligheid van hun werknemers te garanderen. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) liet recent nog weten dat bij controles al tal van inbreuken zijn vastgelegd en dat maar liefst zeven bedrijven onmiddellijk hebben moeten sluiten omdat de inbreuken te flagrant waren.

Als sector van vitaal belang kan de land- en tuinbouw blijven verder werken, maar ook hier moeten de nodige preventieve maatregelen genomen worden. Mondmaskers, handschoenen, ontsmettingsgel,… zijn maatregelen die eenvoudig te implementeren zijn. Maar wat moet een boer met de regels rond ‘social distancing’ als hij arbeiders aan het werk willen zetten om kolen of aardappelen te planten? Die machines zijn vandaag niet aangepast om mensen 1,5 meter ruimte te gunnen.

Maar daar heeft Inagro, het West-Vlaamse praktijkcentrum voor land- en tuinbouw, iets op gevonden. In een filmpje dat circuleert op sociale media, demonstreert een Inagro-medewerker hoe eenvoudig verwijderbare scheidingswanden aan te brengen zijn op een kolenplantmachine of een aardappelplantmachine. Het enige dat landbouwers daarbij nodig hebben, is plexiglas, houten latten en sterke magneten, zo laat het filmpje zien. Een creatieve manier om ervoor te zorgen dat de medewerkers op het veld geen fysiek contact hebben.

Inagro doet ook een oproep naar landbouwers om hun creatieve oplossingen in deze coronatijd te delen zodat ze sectorgenoten kunnen inspireren: //klantenservice@inagro.be<\/a>'); //]]> ?subject=Coronacreativiteit"> of via een Whatsapp-bericht naar 0478 57 22 65.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via