nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.04.2020 #CoronaTips: FAVV over bewaring voeding

Door het coronavirus koken we vaker thuis. Heel wat consumenten zitten daarom met vragen over de beste manier om voeding te bewaren of wat allemaal mogelijk is met restjes. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) lijstte al hun tips op en vraagt iedereen uitdrukkelijk de hygiëneregels rond het inkopen, bewaren en bereiden van voedsel nauwgezet te respecteren. En ook BelOrta, de grootste groente- en fruitveiling van ons land, komt met tips voor het optimaal bewaren van groenten en fruit.

Nu we allemaal zo veel mogelijk in ons kot blijven en onze verplaatsingen tot een minimum beperken, hebben veel mensen hun voorraadkast fors aangevuld. “We gaan bijvoorbeeld ook nog maar één keer in de week winkelen, maar dan in het groot”, weet Hélène Bonte, woordvoerder van het Federaal Voedselagentschap. “Sommigen stoppen daarna hun ijskast helemaal volstoppen. Dat is in feite geen goed idee.”

Extra zieken als gevolg van bijvoorbeeld een voedselvergiftiging kunnen dokters en ziekenhuizen in deze coronatijden echt wel missen. Daarom verspreidt het Voedselagentschap een resem nuttige tips over het bewaren van voedsel, over de beste manier om de koelkast te vullen en over veilig winkelen.

Zo raadt het FAVV uitdrukkelijk aan om niet alleen voor én na het supermarktbezoek, maar ook nog eens na het wegzetten van de boodschappen in de keukenkasten je handen uitvoerig te wassen. Met water en zeep. “Enkel ontsmettende alcoholgel gebruiken, is niet voldoende”, reageert Hélène Bonte. “Was je handen ook tijdens het koken geregeld met water en zeep. Bijvoorbeeld zowel voor als na het bereiden van rauwe voedingsmiddelen zoals vlees of groenten. Maar ook nadat je iets in de vuilnisbak gooide.”

Je koelkast na een supermarktbezoek propvol steken, wordt afgeraden. “Voor een goede werking moet de lucht binnenin goed kunnen circuleren”, klinkt het bij het FAVV. “We raden ook aan om je koelkast te ordenen na elk winkelbezoek en oudere producten vooraan te zetten. Zo weet je beter wat er nog allemaal in je frigo zit en blijven er geen producten liggen waarvan de houdbaarheidsdatum allang is overschreden.”

De voedselexperts dringen er met klem op aan geen geopende conservenblikken in de koelkast te bewaren. “Daardoor kunnen giftige stoffen ontstaan”, zegt Hélène Bonte. Wat je dan wel moet doen? “De inhoud van het blik overgieten in een afsluitbaar doosje. Restjes van maaltijden bewaren in de koelkast mag, maar doe dat ten laatste twee uur na de maaltijd.”

Er wordt dezer dagen ook heel veel voedsel ingevroren. “Ook daar kunnen we niet genoeg beklemtonen: het ontdooien gebeurt in de koelkast of in de microgolf, maar niet door het voedsel enkele uren op het aanrecht te laten staan”, besluit Hélène Bonte.

Als grootste groente- en fruitveiling van ons land heeft BelOrta heel wat ervaring met het bewaren van groenten en fruit. Die kennis deelt de veiling in deze tijden graag. "Tijdens deze lockdownperiode proberen we liever niet al te vaak naar de supermarkt te gaan", klinkt het, "om die reden hebben we handige bewaartips opgesteld om seizoensgroenten en seizoensfruit zo lang mogelijk te bewaren."

Zo kan je een krop sla bijvoorbeeld langer bewaren als je die op een bordje met een klein beetje water in de koelkast bewaart. Aubergines bewaar je dan weer beter op een koele, donkere plaats en niet in de frigo. Hem bedekken met een keukenhanddoek kan ook helpen. En ook tomaten bewaren beter als je deze tips toepast. Prei gedijt het best onderaan in de groentelade van de frigo. En asperges kan je best in het aangeboden schaaltje in de koelkast bewaren tot je ze gebruikt.

De volledige lijst met tips vind je op www.favv.be.
Alle tips van BelOrta zijn terug te vinden op de website van de veiling.

Bron: Gazet van Antwerpen/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via