nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.12.2019 Crisismaatregelen voor bedrijven bij no-deal-brexit

Minister van Economie en Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft vrijdag, bij een bezoek aan voedingsbedrijf Agristo in Wielsbeke, crisismaatregelen voorgesteld voor bedrijven in geval van een no-deal-brexit. Die maatregelen moeten bedrijven ondersteunen wanneer ze getroffen worden door gevolgen van een no-deal. De minister stelde drie tewerkstellingsmaatregelen voor die ingeroepen kunnen worden bij een harde brexit.
Minister Muylle stelde drie crisismaatregelen voor die kunnen worden ingeroepen door getroffen bedrijven bij een harde brexit. De maatregelen zijn gebaseerd op gelijkaardige maatregelen die bestonden tijdens de economische crisis van 2009-2011. Zo kan de vermindering van werk opgevangen worden door 'brexit-arbeidsduurvermindering'. De arbeidsduur kan hierbij tijdelijk aangepast worden via een collectieve arbeidsovereenkomst. Zo worden naakte ontslagen vermeden.
 
Daarnaast komt er ook een 'brexit-tijdskrediet'. Daarbij ontvangen werknemers een uitkering om hun inkomensverlies gedeeltelijk op te vangen. Als laatste is er ook economische werkloosheid met motief brexit. Op basis daarvan kan een werkgever zijn bedienden in economische werkloosheid plaatsen voor maximaal acht kalenderweken per jaar bij een volledige schorsing en voor 13 kalenderweken per jaar bij gedeeltelijke arbeid.
 
De minister benadrukt wel dat de maatregelen slechts voor een korte termijn van toepassing zijn om de eerste schok van een harde brexit op te vangen. Werkgevers die in aanmerking willen komen, moeten door de brexit tenminste een daling van 5 procent van de omzet van de productie of van het aantal bestellingen ondervinden. Deze bedrijven zullen een erkenning moeten aanvragen bij de minister van Werk zelf.

Bron: Belga

Volg VILT ook via