nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2019 “CRISPR is niet minder veilig dan klassieke veredeling”

In een opiniestuk over de rol van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) in de landbouw duiden onderzoekers en opiniemakers Barbara Van Dyck en Nina Holland dat technische vooruitgang niet politiek-neutraal is. “In de kern van hun betoog stellen ze zich vragen bij de nauwkeurigheid van de CRISPR-technologie waarmee biotechnologen kleine veranderingen in het DNA van de plant kunnen aanbrengen”, reageert Ruben Vanholme, onderzoeker bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, in een opiniestuk in het magazine MO*. “Ten onrechte zaaien ze hierbij verwarring over de veiligheid van de CRISPR-technologie.”

In het debat over innovatie in de landbouw klinkt de roep om meer macht voor de “stem van de wetenschap” in besluitvorming erg luid in bepaalde kringen. Onderzoekers en opiniemakers Barbara Van Dyck (University of Sussex) en Nina Holland (Corporate Europe Observatory) hebben daar bedenkingen bij omdat wetenschap en ideologie verstrengeld zijn.

In dat verband verwijzen ze naar een lopende campagne waarmee een aantal biotechbedrijven en wetenschappelijke instituten vragen om de nieuwste generatie genetisch gemodificeerde organismen uit te sluiten van de bestaande regelgeving. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) maakt volgens Van Dyck en Holland actief deel uit van deze lobbycampagne rond de gentechniek CRISPR.

“In het artikel dat Van Dyck en Holland citeren, is er geen sprake van mogelijke gevaren van CRISPR in de landbouw”, reageert VIB-onderzoeker Ruben Vanholme. “Vanwaar alle paniekzaaierij over CRISPR als de natuur véél onvoorspelbaarder is? Het voorzorgsprincipe wordt vaak ingeroepen, maar houdt hier geen stand. Veredeling via CRISPR is namelijk nauwkeuriger dan klassieke veredeling via kruising.”

“Als Van Dyck en Holland dit standpunt openlijk onderschrijven, staan we al een hele stap verder in het debat over innovatie in de landbouw”, gaat Ruben Vanholme verder. “En dan kunnen we het in een vervolg hebben over de onderzoekers bij VIB die hun kennis en kunde inzetten voor een duurzame en CO2-neutrale wereld, een samenleving met minder voedselverspilling, met minder vleesconsumptie en meer biodiversiteit.”

Lees het volledige opiniestuk op de website van MO*.

Bron: MO* magazine

Beeld: VIB

Volg VILT ook via