nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.09.2015 Crowdfunding voor vijf biogasinstallaties in Rwanda

Dierenartsen Zonder Grenzen wil via crowdfunding vijf biogasinstallaties bouwen in Rwanda. Wanneer veehouders de mest van hun koeien mengen met water, dan vormt een biogasinstallatie dit om tot een duurzame brandstof, namelijk biogas. Met dit gas kunnen gezinnen drie maaltijden per dag koken en gaslampen doen branden. Op die manier hoeven de boerenfamilies geen tijd te steken in het zoeken van brandhout, iets wat de ontbossing in de hand werkt. Na de gaswinning blijft er in de biogasinstallatie bovendien bioslurry over, een uitstekende organische meststof.

In Rwanda is brandhout voor 90 procent van de bevolking de belangrijkste energiebron voor het klaarmaken van eten. Maar in de vaak niet-verluchte keukens is het gebruik van brandhout of houtskool één van de belangrijkste oorzaken van ademhalingsproblemen en oogziekten. De zoektocht naar brandhout of de aankoop ervan, vormt ook een zware last voor de kansarme boerenfamilies. In Rwanda leeft immers de helft van de bevolking onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag. Het zijn vooral de families die van de landbouw en de veeteelt leven die het zwaarst getroffen worden door armoede.

Via een biogasinstallatie kan het leven van Rwandese veehouders met minstens twee koeien gemakkelijk verbeterd worden. “Twintig kilo mest, dat is de dagelijkse opbrengst van twee koeien, is voldoende om drie maaltijden per dag te koken en ’s avonds nog twee gaslampen te doen branden. De installatie is vooral een enorme hulp voor vrouwen en kinderen die traditioneel het eten klaarmaken en brandhout sprokkelen. En er wordt veel minder tijd en geld besteedt aan het zoeken en kopen van brandhout”, zegt Dierenartsen Zonder Grenzen.

Bijkomend voordeel van een biogasinstallatie is dat ze de vele gezondheidsproblemen vermijdt die veroorzaakt worden door de traditionele manier van koken. Biogas is daarnaast een voordelige manier om de snelle ontbossing in Rwanda tegen te gaan. Tussen 1990 en 2010 verloor Rwanda ongeveer 5.850 hectare van haar bossen, of zo’n 1,84 procent per jaar. Het gebruik van mest voor biogas hoeft ook geen verlies van kostbare meststoffen in te houden. Na de gaswinning blijft er in de installatie uitstekende organische meststof over voor de lapjes onvruchtbare grond. Zo kunnen gezinnen meer voedsel op hun grond produceren en het oogstoverschot verkopen op de markt.

Om vijf zo’n biogasinstallatie te kunnen bouwen, is Dierenartsen Zonder Grenzen op zoek naar geld via crowdfunding. De ngo zoekt 645 euro om zakken stenen, grind, keien, bakstenen, cement en fijn zand aan te kopen voor het bouwen van de installaties. Op die manier kan het leven van vijf gezinnen sterk verbeterd worden.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via