nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.06.2017 Cruciale fase voor vrijhandelsakkoord EU-Japan?

De eurocommissarissen van Handel en Landbouw, Cecilia Malmström en Phil Hogan, zijn vrijdag in Tokio aangekomen om deel te nemen aan de mogelijk ultieme onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord met Japan. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida spreekt van een “cruciaal moment” in de onderhandelingen, al verwacht hij wel nog moeilijkheden om de laatste knelpunten weg te werken. Landbouw en de autosector vormen de grootste obstakels.

De Europese Unie en Japan onderhandelen al vier jaar over een vrijhandelsakkoord. De voorbije drie weken is de intensiteit van de gesprekken opgevoerd en hebben beide partijen veel vooruitgang geboekt. Beide handelsgrootheden hopen een akkoord te kunnen presenteren tegen de bijeenkomst van de G20 op 7 juli in Hamburg. Met de komst van de eurocommissarissen worden de onderhandelingen naar het politieke niveau getild. "Dit is een belangrijk signaal, maar dat wil niet zeggen dat er binnenkort een akkoord zal zijn", luidde het bij een Europese bron.

Landbouw en de autosector vormen de belangrijkste obstakels. De Commissie wil dat Japan de invoertaksen op Europese kazen wegwerkt, maar Tokio zou niet verder willen gaan dan de toegevingen die in het kader van het Trans-Pacific Partnership (TPP) zijn gedaan. Japan op zijn beurt wil de taksen op de import van Japanse wagens in Europa zien verdwijnen. Daar staan de Europeanen op de rem.

Bron: Belga

Volg VILT ook via