Culinair festival in de aanloop naar Dagen Zonder Vlees

In het Felix Pakhuis in Antwerpen vond zaterdag de eerste editie van ‘Dagen Zonder Vlees Tafelt’ plaats, een tweedaags culinair festival in de laatste rechte lijn naar Dagen Zonder Vlees. Dat is de jaarlijkse actie waarbij deelnemers proberen om 40 dagen lang vlees zoveel mogelijk van het menu te schrappen. Op het festival kon men vegetarische en veganistische gerechtjes proeven bij foodtrucks, workshops volgen en zich laten inspireren door de BV's die dit jaar de boegbeelden zijn van Dagen Zonder Vlees. Ondertussen schreven al ruim 100.000 mensen zich in voor de bewustwordingscampagne die start op 1 maart.
27 februari 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

In het Felix Pakhuis in Antwerpen vond zaterdag de eerste editie van ‘Dagen Zonder Vlees Tafelt’ plaats, een tweedaags culinair festival in de laatste rechte lijn naar Dagen Zonder Vlees. Dat is de jaarlijkse actie waarbij deelnemers proberen om 40 dagen lang vlees zoveel mogelijk van het menu te schrappen. Op het festival kon men vegetarische en veganistische gerechtjes proeven bij foodtrucks, workshops volgen en zich laten inspireren door de BV's die dit jaar de boegbeelden zijn van Dagen Zonder Vlees. Ondertussen schreven al ruim 100.000 mensen zich in voor de bewustwordingscampagne die start op 1 maart.

Dagen Zonder Vlees is dit jaar aan zijn zesde editie toe en wil van 1 maart tot en met 15 april opnieuw tienduizenden mensen overtuigen om geen of minder vlees te eten. De bewustwordingscampagne linkt vleesconsumptie aan onze (te grote) ecologische voetafdruk en laat deelnemers heel concreet zien welke bijdrage ze leveren aan het milieu. Deelnemen kan al vanaf één dag per week vegetarisch eten.
 
Ook dit jaar nemen bekende koppen als Eva De Roo, Marleen Merckx, Tomas De Soete en Rani De Coninck het voortouw. Verschillenden onder hen stuurden ook een recept in voor het tweede Dagen Zonder Vlees-kookboek, dat zaterdag op het festival werd voorgesteld. Naast vegetarische recepten staan daarin ook tips om op een duurzame manier te koken. In het Felix Pakhuis op het Antwerpse Eilandje hebben zaterdag en zondag in totaal 2.000 mensen een bezoek gebracht aan de eerste editie van het culinair festival ‘Dagen Zonder Vlees Tafelt’. Vooral de demonstraties en tastings met BV's die het boegbeeld vormen van de DZV-campagne van dit jaar bleken populair.
 
"Topchefs Seppe Nobels en Nicolas Decloedt kwamen dan weer uitleg geven over koken met groenten", zegt Marieke Dilles van Dagen Zonder Vlees. "Opvallend was dat ook zelfverklaarde grote vleeseters daar bijzonder veel interesse voor toonden. Het was dan ook zeker geen evenement speciaal voor vegetariërs. Wij organisatoren zijn trouwens zelf ook geen vegetariërs."
 
Wie zich nog wil inschrijven voor Dagen Zonder Vlees, kan dat op de website www.dagenzondervlees.be. Daar kan je ook bijhouden hoe vaak je erin slaagt om geen vlees te eten en zien hoeveel dat bespaart op je ecologische voetafdruk. Deelnemen kan al als je je voorneemt om één dag per week geen vlees te eten. De campagne is tegen het zere been van de landbouwsector want verscheidene organisaties storen zich aan de slecht-nieuws-show over vlees.

Bron: Belga

Beeld: Dagen Zonder Vlees

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek