nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.10.2016 Dag van de Boseigenaar brengt recreanten op de been

Middenin de Week van het Bos valt de Dag van de boseigenaar. Dit is een initiatief waarmee de 18 Vlaamse Bosgroepen alle boseigenaars en -beheerders in de bloemetjes zetten. De Bosgroepen vertegenwoordigen ruim een derde van alle eigenaars van privébossen in Vlaanderen, wat goed is voor een oppervlakte van ruim 55.000 hectare bos. Veel boseigenaars werken met hart en ziel in hun bos om er een waardevol stukje natuur van te maken, waar iedereen baat bij heeft. Op die manier dragen ze bij aan de bescherming van natuur en de toegankelijkheid ervan voor recreanten.

De Bosgroepen zorgen in Vlaanderen voor duurzaam bosbeheer, natuurbescherming en het toegankelijk maken van bossen. Via een activiteit als de Dag van de Boseigenaar willen de Bosgroepen ook de aandacht vestigen op hun werking, namelijk het ondersteunen van de grote groep privéboseigenaars. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de bosgroepen. Hij of zij krijgt er advies, informatie en hulp bij administratie. Daarnaast coördineren de bosgroepen ook de beheerwerken en organiseren ze opleidingen en excursies. Op die manier streven ze naar duurzaam bosbeheer in Vlaanderen met gezonde bossen, meer en betere natuur, recreatie en houtproductie.

In verschillende provincies worden er op 12 oktober activiteiten georganiseerd die verband houden met bos en bosbeheer. De Dag van de Boseigenaar trekt ieder jaar opnieuw veel bezoekers. De hoofdactiviteit gaat dit jaar in West-Vlaanderen door. Bosgroep IJzer en Leie organiseert samen met Bosgroep Houtland een geleide wandeling in de anders niet toegankelijke bossen van de Sixtusabdij, en dit onder begeleiding van verschillende deskundige gidsen. De wandeling wordt gevolgd door een huifkartocht die de wandelaars terugbrengt naar De Vrede waar ze getrakteerd worden op een lekkere trappist.

Ook in de andere Vlaamse provincies staan er wandelingen en andere activiteiten op stapel. De Oost-Vlaamse Bosgroepen verzorgen een wandeling in het prachtige privédomein Vettemeers, een gevarieerd bos gelegen langs de Moervaart in Lokeren. Het bevindt zich in een speciale beschermingszone voor natuur en bevat opmerkelijke soorten zoals de éénbes en wegedoorn.

De Antwerpse Bosgroepen laten bezoekers genieten van de landduinenregio door verschillende activiteiten te organiseren vanuit sport- en recreatiecentrum de Lissenvijver in Geel. Behalve wandelen, kan je meedoen aan een yogales en herfstspelen voor jong en oud, of er op uit trekken met de mountainbike. De Limburgse Bosgroepen hebben een wandeling in het boscomplex Lindelhoeven in petto. De Bosgroep startte hier in 2005 met de opmaak van een beperkt bosbeheerplan. Ondertussen wordt in dit beheerplan het beheer van 43 hectare bos voor 59 verschillende eigenaars beschreven.

Meer info: Bosgroepen

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via