nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.01.2016 Dagen Zonder Vlees wil nog meer mensen overtuigen

Veertig dagen lang tienduizenden Vlamingen minder vlees en vis doen eten, dat is al voor de vijfde keer de betrachting van Dagen Zonder Vlees. Van 10 februari tot 26 maart willen de initiatiefnemers van de campagne aandacht vragen voor de grote impact die onze voedingsgewoonten hebben op het milieu. Vorig jaar namen zo’n 55.000 Vlamingen deel en werd de ecologische voetafdruk met 8,8 miljoen vierkante meter verkleind. De organisatoren hopen dat dit jaar nog “veel meer” mensen zich inschrijven.

Twintig politici, waaronder vijf Vlaamse partijvoorzitters, hebben zich alvast geëngageerd om tijdens de komende vastenperiode hun vlees- en visconsumptie terug te schroeven. De organisatie kreeg de partijvoorzitters van Groen, CD&V, N-VA, Open Vld en sp.a zover dat ze deelnemen aan Dagen Zonder Vlees. "We zijn heel blij dat we politici van onze vijf grote partijen hebben samen kunnen krijgen rond dit burgerinitiatief, omdat klimaat iets is wat alle partijpolitiek zou moeten overstijgen", stelt Alexia Leysen.

De organisatie wil dit jaar nog een stapje verder gaan dan bij de vorige edities. “We willen dat de deelnemers ook minder etensresten weggooien, minder verpakkingen gebruiken en meer seizoensgroenten eten. Zo hebben ook vegetariërs en veganisten een extra uitdaging”, aldus actrice Marieke Dilles die de campagne actief mee ondersteunt. Bovendien verschijnt er voor het eerst ook een ‘Dagen-Zonder-Vleesboek’ met daarin recepten met seizoensgroenten.

Voor een aantal kranten vormt de aankondiging van de ‘Dagen Zonder Vleescampagne’ de aanleiding om ook eens stil te staan bij de vleesconsumptie van onze huisdieren. Uit het doctoraat van bio-ingenieur Ruben Boonen blijkt dat de Europese honden elke dag samen evenveel vlees consumeren als 80 miljoen mensen. Hoeveel zin heeft het dan om zelf vegetarisch te eten, vraagt men zich af. Volgens Boonen kies je daarom beter voor een vegetarisch huisdier zoals een konijn als je echt een impact wil maken.

Meer informatie: Dagen Zonder Vlees

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad

Beeld: EVA

Volg VILT ook via